Program
Lyžovanie - 19.01.2024 16:19

Bohatý televízny program z Jasnej

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: jojsport

Už tento víkend čaká Slovensko zrejme najväčšia športová udalosť roka, ktorá sa bude konať pod Tatrami. V Jasnej sú na programe preteky Svetového pohára v alpskom lyžovaní žien. Diváci si tak budú môcť vychutnať výkony Petry Vlhovej či Mikaely Shiffrinovej. Tí, ktorí sa na podujatie osobne nedostanú, ho budú môcť sledovať až na dvoch televíznych staniciach.

Priamy prenos zo sobotňajšieho obrovského slalomu aj nedeľňajšieho slalomu budú vysielať stanice JOJ Šport aj JOJ plus. Na čo sa diváci pri televíznych obrazovkách môžu tešiť a ako vôbec vyzerá príprava takéhoto podujatia z pohľadu televízie? Spýtali sme sa na to riaditeľa JOJ Šport Romana Neuschla.

Ako u vás vyzerali prípravy Svetového pohára v Jasnej?

„Prípravy na Jasnú sa začali už minulý rok na pretekoch Svetového pohára v českom Špindlerovom Mlyne, odkiaľ sme robili prenos. Začali sme vtedy pracovať s tým, že budú preteky v Jasnej. Keď sme dostali potvrdenie, prípravy sa rozbehli naplno.

Zahŕňali terénne obhliadky, rokovania ohľadom prezentácie Zväzu slovenského lyžovania (ZSL). Jedna zo základných vecí, ktorú sme so ZSL riešili už v Špindlerovom Mlyne bola, že chceme výraznejšie podporovať lyžovanie a nie iba to vrcholové, ale aj rozvojové, čiže akadémie a aj iné projekty ako bežecké lyžovanie, skoky na lyžiach atď…

Počas celého roku sme robili viaceré projekty pre rozvoj lyžovania, začali sme si rozpracovávať aj aktivity smerom k pretekom v Jasnej. Finiš bol niekedy pred Vianocami, v tom čase sa už začali logistické prípravy.“

Na čo sa môžu diváci vo vysielaní tešiť?

„Pre divákov máme pripravený veľmi bohatý program. V Jasnej sme celý týždeň. Zo štúdia prinášame rozhovory s organizačným tímom a popritom robíme rozhovory aj s pretekárkami, ktoré pre nás pripravuje Andreas Žampa.

Niektoré rozhovory vysielame už počas týždňa, ale viaceré budú mať premiéru cez víkend, budú to najmä rozhovory s lyžiarkami.

Vysielať budeme simultánne na JOJ plus a na JOJ Šport. Na plus vysielame štúdio pred pretekmi, prvé kolo, štúdio po ňom a to isté v rámci druhého kola. Bude to tak oba dni.

Na JOJ Športe budú môcť diváci sledovať kompletný deň vysielania z Jasnej. Po štúdiu po prvom kole zostaneme v Jasnej, budú rozhovory s pretekárkami, aktuality priamo z Jasnej, rôzne rozhovory.

Bude to celodenné živé vysielanie zo štúdia, ktoré bude priamo v dojazdisku. Zároveň máme aj redaktora na platforme, budeme tak mať množstvo aktuálneho kontentu. Prinesieme všetko podstatné. Zaujímavé bude, že budeme pokrývať aj veci z fanzóny.

Dôležitou informáciou budú informácie smerom k doprave a logistike, aby ľudia mali stále aktuálne informácie, ako to vyzerá na cestách, či sa vedia dostať do doliny, kedy ide kyvadlová doprava atď.

Najväčší zážitok však budú rozhovory Andreasa Žampu s pretekárkami, sú to veľmi osobné rozhovory lyžiara s lyžiarkou, vďaka tomu povedia aj veci, ktoré bežnému novinárovi nepovedia.“


Koľko ľudí či techniky je do celého projektu zapojených?

„Areál sme začali stavať skraja týždňa, do celej výroby je zapojených 31 ľudí. Robia prenos, vysielanie či technické aktivity okolo.

Máme postavené dve štúdiá, jedno vo fanzóne a druhé v dojazdisku. Bude v ňom hlavný moderátor Tomáš Tančibok, bude tam mať hostí, s ktorými bude rozoberať aktuálne veci z pretekov.

Čo sa týka komentátorov a spolukomentátorov, tí budú Martin Hyška, Karol Kráľ, Adam a Andreas Žampovci. Adam, Andreas a aj Teo Žampa pôjdu ako predjazdci, budú robiť aj prehliadku trate a budeme tak mať aktuálne informácie.“

Ide pre vás o zatiaľ najväčší projekt?

„Je to najväčšie podujatie na Slovensku, my k nemu tak pristupujeme s potrebnou vážnosťou a serióznosťou. Nie je to však až taký veľký rozdiel, ako keď sme prinášali preteky zo Špindlerovho Mlynu či z finále Svetového pohára v Courcheveli alebo aj z ďalších pretekov.

Rozdiel je v tom, že pripravujeme oveľa väčšie množstvo kontentu a stále a intenzívnejšie do toho zápajame viac redaktorskej práce.“

Akú sledovanosť očakávate? Bude to pre vás highlight roka?

„Nahrávali sme rozhovor s Marošom Kupčom, ktorý je zodpovedný za prípravu tratí. Povedal krásnu vetu, že na Slovensku je Vlhománia, veľmi pekne to vystihol.

Je to vidieť aj v tom, že za Petrou chodí veľa fanúšikov aj do zahraničia a drží si nielen vysokú úroveň výkonov, ale aj diváckej sledovanosti.

Budeme veľmi radi, ak, samozrejme, vyhrá obe preteky. My sa tešíme na oba dni. Zaujímavé pre nás bude, či diváci zostanú sledovať aj štúdiá, ako to majú vo zvyku.

Chceme divákov motivovať a informovať aj o tom, že veľmi zaujímavý kontent nájdu aj medzi kolami.

Či to bude náš najväčší projekt na sledovanosť? Počas sviatkov sme vysielali majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov. Dva zápasy dokázali absolútne vyhrať trh. Na Silvestra proti Američanom sme boli celková trojka, predbehla nás slovenská hymna a časomer. Plus nás čakajú hokejové seniorské majstrovstvá sveta, ktoré tiež budú diváckym highlightom.“

Beriete Jasnú ako takú čerešničku na torte, ktorou je u vás podpora celého slovenského lyžovania?

„Toto je pekne vystihnuté. Snažíme sa, odkedy sme začali vysielať preteky Svetového pohára, podporovať celé lyžovanie. Preto sa u nás pravidelne objavujú aj pretekári z iných lyžiarskych disciplín.

Aj počas tohto víkendu bude viacero rozhovorov s ľuďmi z iného odvetvia, ako je alpské lyžovanie.

Budeme mať dokonca aj rozhovor s paralyžiarmi, ktorí prvýkrát prejdú trať Svetového pohára ako predjzadci. To je veľká novinka, ešte nikdy sa to vo Svetovom pohári nestalo.

Snažíme sa lyžovanie podporovať aj preto, aby boli deti motivované lyžovať, aby v ňom chceli byť dobré, aby chceli byť ďalšou Vlhovou či Žampovcami a aby aj pretekali vo Svetovom pohári. Nech po skončení súčasných lyžiarov máme ďalšie mená, ktoré budú pravidelne štartovať v európskych a svetových súťažiach.“

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora