Program
Lyžovanie - 17.01.2024 15:07

Manuál fanúšika JASNÁ 2024

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: jasna2024

V ére samostatnosti sa po tretíkrát vracia Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní do Tatier. Súťažný program v Jasnej sa začína v sobotu o 9:30 1. kolom obrovského slalomu a o 13.00 h pokračuje druhé kolo. Podujatie vysiela JOJŠPORT a PLUS v priamom prenose aj so štúdiami už od 9:00h. V nedeľu je na programe slalom, časy prvého kola sú totožné so sobotou. Druhé kolo však štartuje o 12:15. 

Nielen domáca hviezda Petra Vlhová pritiahne do Jasnej desaťtisíce fanúšikov, a tak sú namieste informácie nielen ohľadom samotných pretekov, ale aj logistiky okolo tohto prestížneho podujatia. Televízia JOJŠPORT od utorka prináša aktuálne informácie priamo z Jasnej a tu sa ich budeme snažiť publikovať. 
Elektrizujúcu atmosféru vytvoria diváci, ktorí sa budú musieť do strediska dostať jedinou prístupovou cestou - od Demänovskej Doliny. 

Počas soboty a nedele 20. a 21. januára 2024 bude doprava od 4:00 do 16:00 regulovaná príslušnými osobami. Vjazd áut do Jasnej bude iba na základe oprávnenia od organizátorov. Oprávnený vstup budú mať len miestni obyvatelia, ubytovaní hostia, zamestnanci či návštevníci podujatia so zakúpeným parkovaním. momentálne je k dispozícii ešte niekoľko miest pre parkovisko Záhradky a pri Demänovskej jaskyni Slobody. Pokiaľ sa návštevník podujatia rozhodol pre platené parkovanie, je potrebné, aby sa do Demänovskej Doliny dopravil do 7:30 h. Neskôr už bude musieť zostať na záchytných bezplatných parkoviskách.

Bezplatné záchytné parkoviská sú s kapacitou 7500 vozidiel v okolí Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši. Vozidlá, ktoré budú zaparkované mimo uvedených plôch na parkovanie, budú odtiahnuté.


Od záchytných parkovísk bude pre fanúšikov a návštevníkov pripravená bezplatná kyvadlová doprava až po Bielu Púť a samozrejme po pretekoch aj naspäť k parkoviskám. Stovka autobusov bude premávať od 4:30 do 21:00 h približne v štvrťhodinových intervaloch. Kyvadlová doprava od Pavčinej Lehoty bude v obmedzenej kapacite fungovať už v piatok pred žrebovaním čísel, ktoré je v piatok o 18:00 na Bielej Púti a je voľne prístupnej širokej verejnosti. 

 "Na cestu od záchytného parkoviska až do strediska by ste si mali vyhradiť približne polhodinu. Preto odporúčame, aby diváci prišli s dostatočným predstihom. Počítať treba aj so zápchou na diaľnici. Pre fanúšikov priamo pod zjazdovkou budú od 6:30 h otvorené gastrostánky," vysvetlil nám Jiří Trumpeš, predseda organizačného výboru.

Na Priehybu lanovkou

Fanúšikovia už vedia, čo robiť pred príchodom do strediska, ale musia si uvedomiť, že sa tu všetci chceme cítiť bezpečne, a tak vstup do areálu bude zakázaný so zbraňami, sklenenými fľašami, pyrotechnikou či zvieratami. Fanúšikovské predmety, ako napríklad rapkáče či vlajky, ktoré dotvárajú atmosféru Svetového pohára, sú povolené. V areáli bude celkovo päť LED obrazoviek, kde bude vysielaný prenos z pretekov. Diváci sa môžu tešiť aj na viacero fanúšikovských zón, v ktorých sa budú môcť nielen občerstviť, ale aj si zasúťažiť, prípadne si kúpiť nejaký suvenír.

Hlavná fanzóna bude na Bielej Púti, kam sa dostanú aj diváci bez vstupeniek. Budú si tak môcť užiť atmosféru, aj keď sa cez vstupné brány nedostanú. Súčasťou podujatia je bohatý sprievodný program. Počas lyžiarskeho víkendu je pripravená bubnová šou, z interpretov vystúpia Lenka Piešová, Kali & Peter Pann, skupiny Chilli Fellaz, Kandráčovci a oba dni aj DJ East Luke.

Diváci s lístkami Priehyba, či už public alebo VIP silver, sa bezplatne dostanú na svoje miesta kabínkovou lanovkou A6 z Bielej Púte alebo tiež oranžovou sedačkou B2 Záhradky - Priehyba.
Do časti Koliesko sa ide pešo, je to približne 900 metrov skoro po rovine. Kto má vstup do VIP, je mu k dispozícii lanovka z Bielej Púte na Koliesko.

Stredisko zostane otvorené aj pre bežných lyžiarov. Zatvorené budú len tri trate - 1 Petra Vlhová, 7 Majstrovská a 13 Biela Púť (od 18. do 22. januára). Ostatných viac ako 45 km zjazdoviek bude v prevádzke.

Špeciálnu fanzónu chystá aj Liptovský Mikuláš

A to na Námestí osloboditeľovs programom v sobotu aj nedeľu od 9.00 h, pričom okrem sledovania sobotňajšieho obrovského slalomu a nedeľného slalomu si pozrú vystúpenie skupiny HEX a chystá sa aj autogramiáda športovcov.

V prípade nepriaznivého počasia, vetra sa preteky môžu presunúť na pondelok 22. januára. Zakúpené vstupenky by platili aj na tento deň. Pokiaľ by však podmienky neumožnili odjazdiť plánované preteky ani v pondelok, ďalej sa už posúvať nebudú. Fanúšikovia by nemali nárok na refundáciu vstupeniek.