Program
Lyžovanie - 09.01.2024 07:51

Druhé švajčiarske dejisko SP ponúka šesť dní pretekania

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Program Svetového pohára mužov v alpskom lyžovaní sa zdrží v Bernskom kantóne a po pretekoch v Adelbodene v prvý januárový víkend je v rýchlom slede na programe Wengen. V ňom to bude žiť až šesť dní a postupne sa elitní lyžiari predvedú vo dvoch zjazdoch, Super G aj slalome. Prvý zo spomenutých zjazdov pritom nahrádza zrušený Beaver Creek z prelomu novembra a decembra. Do tejto nasľapanej série pretekov ide z priebežného prvého miesta švajčiarsky reprezentant Marco Odermatt s presvedčivým náskokom. Druhý Marco Schwarz pritom pre zranenie už tento rok pretekať nebude. Tretie miesto patrí Kildemu. Odmermatt je zároveň jednotkou v obrovskom slalome, zjazde a super G. Slalomy zatiaľ vychádzajú najlepšie Manuelovi Fellerovi.

Švajčiarsky Adelboden priniesol štvrtý sezónny štart aj pre slovenskú bratskú dvojicu Žampcovcov. Ani jednému z nich sa v prebiehajúcej sezóne zatiaľ nepodarilo ukoristiť body do tabuľky Svetového pohára. Adam Žampa pritom v edícii 2023 zajazdil päť bodovaných umiestnení, mladší Andreas vinou zranenia nezískal žiadne body. Wengen "obrák" neponúkne a špecialisti na túto disciplínu ladia formu na záver mesiaca v rakúskom Schladmingu. V rámci kalendárneho roka 2024 sa obrovský slalom koná ešte v Bansku, Palisades Tahoe, Aspene, Kranjskej Gore a Saalbachu.

Vo Wengene sa minulý rok najviac darilo Aleksandrovi Aamodtovi Kildemu, víťazovi dvoch z troch uskutočnených pretekov. Triumfoval v Super G a zjazde. Slalom vyhral Henrik Kristoffersen. Ide o druhú a zároveň poslednú švajčiarsku zastávku tohtoročného Svetového pohára. V októbri boli švajčiarsko-talianske preteky Zermatt-Cervinia zrušené pre zlé počasie a teda až Adelboden prvý raz rozozvučal povestné zvony helvétskych fanúšikov. Domáci Odermatt získal sto bodov. Náskok medzi "obrakármi" je tak už 160 bodov. V celkovom poradí vedie s 272-bodovým náskokom.