Program
Lyžovanie - 22.03.2023 09:26

Žampa Cup - preteky, ktoré dieťa chce absolvovať

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Keď slovenský lyžiar priviezol z olympiády v Soči dve vynikajúce umiestnenia v top desiatke slalomu a kombinácie, okamžite začal pracovať na tom, aby v alpskom lyžovaní malo Slovensko ďalšie kvalitné generácie. Zrodil sa tak Billa Žampa Cup Ski Race, ktorý bude rozdávať najmenším radosť zo športu aj v roku 2023. A Joj Šport je nielen hrdým mediálnym partnerom, ale aj vysielateľom finále paralelného slalomu z eventu, na ktorom sa do zjazdoviek zamiluje budúca Vlhová, Žampa alebo možno nástupcovia Kildeho, Schwarza, Pinturaulta, Holdenerovej prípadne Gutovej-Behramiovej.

"Žampa Cup sme sa rozhodli organizovať, pretože chceme odovzdávať naše skúsenosti. Čaká nás už ôsmy ročník tohto krásneho eventu, na ktorom deti žijú športom a vôbec nejde o to, či vyhrajú alebo spadnú. Každý jeden dostane medailu a nikto neplatí štartovné. Sú to presne také preteky, akých som sa chcel zúčastňovať ja, keď som bol malý. Kým ich budeme organizovať my, vždy si budeme dávať záležať na tom, aby to deti bavilo a aby to bol pre ne taký 'sen'. Môžu získať krásne ceny, žiť športom a tento deň má byť o zážitku a pocite, že ťa šport baví," hrdo opísal detské preteky v nedávnom rozhovore pre Joj Šport Adam Žampa.
"Pamätám si, keď sme boli malí a začínali sme chodiť na zahraničné sústredenia, bol tam Peťo Jurko, výborný lyžiar, so svojou dcérou a synom. Dosiahol skvelé výsledky a myslím si, že aj on je rád, keď má možnosť sledovať nás vo Svetovom pohári. Verím, že aj nám sa podarí objaviť niekoho, kto o desať rokov bude na našej pozícii. My si potom hrdo povieme, že sme mu na tejto ceste pomohli," doplnil spomienku na svoje začiatku mladší Andreas Žampa.

Pre lyžiarskych nadšencov od 8 do 16 rokov sú tieto preteky zadarmo a sú pre nich priam stvorené. Vo finiši každý dostane nielen medailu, ale aj pekný štartovací balíček. Ten mu bude spomienkou na Žampa Cup, ale mal by plamienok z nadšenia zmeniť na poriadny oheň. Pripravený je aj bohatý sprievodný program so Sanaclis skills s novými prekážkami, olympijskou dedinou SOV s množstvom aktivít, autogramiádiou či tombolou. Minulý rok navyše padol rekord v hromadnom zjazde, ktorého sa zúčastnilo 346 návštevníkov. Odhodlanie organizátorov teraz nie je menšie ako vytvoriť ešte dlhšieho "lyžiarskeho hada".

Oficiálna prezentácia a predaj lístkov je naplánovaný na piatok 24. marca popoludní. Samotný Billa Žampa Cup Ski Race začína v sobotu 25. marca v ranných hodinách a avizované finále paralelného slalomu vám ponúkneme na druhý deň ráno.