Program
Lyžovanie - 20.02.2023 12:29

Najúspešnejšou krajinou Švajčiarsko, individualitou Odermatt

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

47. edícia Majstrovstiev sveta v alpskom lyžovaní je minulosťou a všetkých štyridsať medailí bolo rozdaných. Slovensko sa tento rok nedočkalo žiadnej z nich a najlepšie umiestnenie zaznamenala Petra Vlhová 5. miestom v slalome. Adam Hyška bol 33. v obrovskom slalome, Teo Žampa pri svojej premiére na tomto fóre bral 36. miesto z "obráku" a v tímovej súťaži naši reprezentanti Petra Hromcová, Adam Žampa, Rebeka Jančová a Martin Hyška stroskotali už v osemfinále. Hviezdou sociálnych sietí sa stal napríklad AJ Ginnis, ktorý získal historický cenný kov pre Grécko aj Laurence St. Germainová za pokorenie vysoko favorizovanej Mikaely Shiffrinovej v jej silnom slalome. Hviezdny pár Shiffrinová - Kilde ukoristil dovedna päť medailí a naúspešnejším lyžiarom podujatia sa stal Marco Odermatt, ovenčený dvomi zlatami.

Najúspešnejšou krajinou v strediskách Courchevel a Méribel sa stalo Švajčiarsko s bilanciou 3-3-1. Celkovo až deväť medailí ukoristili Nóri a top trojku dopĺňajú Spojené štáty americké. Celkovo až deväť krajín malo svoje zastúpenie na stupňoch víťazov. Okrem spomenutej najlepšej trojice je to aj Taliansko, Rakúsko, Kanada, Francúzsko, Nemecko a Grécko. Švédi, Chorváti či Slovinci, ktorí čo-to v minulých ročníkoch ukoristili, vyšli tentoraz naprázdno.

"Povedal by som, že v tomto momente nemôže podávať maximum. Petra nie je fit a tým pádom to nie je stopercentné," hodnotil tréner Mauro Pini účinkovanie svojej zverenkyne ešte po obrovskom slalome, v ktorom skončila siedma. O dva dni neskôr svoje umiestnenie v slalomárskych pretekoch zlepšila o dve priečky. "Nie je zdravá, ale urobila maximum. Videli ste to, prvých päťdesiat sekúnd to bolo v poriadku a potom jej došli sily. Pokiaľ nie je zdravá, nemôže pretekať s najlepšími troma," dodal Pini s vedomím, že v obrovskom slalome je to jej druhý najlepší výsledok po zlate v Are.

Petra Vlhová bola v slalome o čosi sebavedomejšia, keďže z tejto disciplíny je jej jediný tohtoročný triumf vo Svetovom pohári. Medaila sa však nezrodila: "Druhé kolo sa mi išlo trochu lepšie ako prvé. Dnes som odviedla maximum, ale nestačilo to. Taký je šport. Majstrovstvá hodnotím dobre, v obrovskom slalome siedme miesto, v slalome piate. Nie je to zlá pozícia, stále som vpredu, ale chceli sme viac. Bohužiaľ to nevyšlo. Budeme naďalej pracovať a snažiť sa byť naspäť na špici,"

Dvadsaťročný Teo Žampa bol so svojím umiestnením vo štvrtej desiatke spokojný a ide o najlepší debut na MS spomedzi bratského tria. "Tento rok máme ešte v pláne Európsky pohár, chceli by sme ísť do švédskeho Gällivare. Určite by som sa v najbližších rokoch, možno v budúcom, chcel prebojovať do Svetového pohára a podávať tam spolu s bratmi čo najlepšie výkony," ambiciózne hlásil s vyhliadkami na najbližšie mesiace. Výkony slovenských reprezentantov ovplyvnila aj choroba, ktorej sa nevyhol Adam Žampa či Petra Hromcová. Starší zo štartujúcich Žampovcov skončil v paralelnom slalome na 19. mieste a v druhom kole obrovského slalomu neštartoval, Hromcová finišovala na 38. mieste obrovského slalomu a v slalomárskej časti vypustila druhé kolo. Mladučká Rebeka Jančová absolvovala svoj debut na majstrovstvách sveta a domov si priniesla cenné skúsenosti a 32. miesto v obráku.

Slováci na MS v alpskom lyžovaní 2023:

Medailová bilancia na MS v alpskom lyžovaní:
1. Švajčiarsko: 7 medailí (3-3-1)
2. Nórsko: 9 medailí (2-3-4)
3. Spojené štáty: 4 medaily (2-0-0)
4. Taliansko: 4 medaily (2-1-1)
5. Kanada: 4 medaily (2-0-2)
6. Francúzsko: 2 medaily (1-0-1)
Nemecko: 2 medaily (1-0-1)
8. Rakúsko: 7 medailí (0-3-4)
9. Grécko: 1 medaila (0-1-0)

Výsledky jednotlivých disciplín na MS v alpskom lyžovaní:
MUŽI:
 Zjazd: 1. Marco Odermatt (SUI), 2. Aleksander Aamodt Kilde (NOR), 2. Cameron Alexander (CAN)
 Super-G: 1. James Crawford (CAN), 2. Aleksander Aamodt Kilde (NOR), 3. Alexis Pinturault (FRA)
 Obrovský slalom: 1. Marco Odermatt (SUI), 2. Loic Meillard (SUI), 3. Marco Schwarz (AUT)
 Slalom: 1. Henrik Kristoffersen (NOR), 2. AJ Ginnis (GRE), 3. Alex Vinatzer (ITA)
 Alpská kombinácia: 1. Alexis Pinturault (FRA), 2. Marco Schwarz (AUT), 3. Raphael Haaser (AUT)
 Paralelný obrovský slalom: 1. Alexander Schmid (GER), 2. Dominik Raschner (AUT), 3. Timon Haugan (NOR)
ŽENY:
 Zjazd: 1. Jasmine Fluryová (SUI), 2. Nina Ortliebová (AUT), 3. Corinne Suterová (AUT)
 Super-G: 1. Marta Bassinová (ITA), 2. Mikaela Shiffrinová (USA), 3. Cornelia Hütterová (AUT), 3. Kajsa Vickhoffová Lieová (NOR)
 Obrovský slalom: 1. Mikaela Shiffrinová (USA), 2. Federica Brignoneová (ITA), Ranghild Mowinckelová (NOR)
 Slalom: 1. Laurence St. Germainová (CAN), 2. Mikaela Shiffrinová (USA), 3. Lenna Dűrrová (GER)
 Alpská kombinácia: 1. Federica Brignoneová (ITA), 2. Wendy Holdenerová (SUI), 3. Ricarda Haaserová (AUT)
 Paralelný obrovský slalom: 1. Maria Therese Tvibergová (NOR), 2. Wendy Holdenerová (SUI), 3. Thea Louise Stjernesundová (NOR)
MIX:
 Tímový paralel: 1. USA (Tommy Ford, Katie Hensienová, Paula Moltzanová, Nina O'Brienová. River Radamus, Luke Winters), 2. Nórsko (Timon Haugan, Kristin Lysdahlová, Leif Kristian Nestvold-Haugen, Alexander Steen Olsen, Thea Louise Stjernesundová, Maria Therese Tvibergová), 3. Kanada (Valérie Grenierová, Erik Read, Jeffrey Read, Breat Richardsonová)