Program
Lyžovanie - 24.01.2023 14:26

Shiffrinová po triumfe v Kronplatzi najúspešnejšou lyžiarkou histórie, Vlhová štvrtá v obrovskom slalome

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: tasr

Mikaela Shiffrinová dosiahla svoje 83. víťazstvo vo Svetovom pohári a vytvorila ženský rekord. Dvadsaťsedemročná americká lyžiarka triumfovala v utorkovom obrovskom slalome v talianskom Kronplatzi pred Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou (+0,45) a domácou Federicou Brignoneovou (+1,43). Slovenka Petra Vlhová skončila s odstupom 1,65 sekundy na 4. mieste.

Fenomenálna Američanka sa osamostatnila na čele historickej štatistiky od krajanky Lindsey Vonnovej, pred pretekmi mali obe na konte 82 víťazstiev. Shiffrinová teraz bude útočiť aj na absolútny rekord, len tri triumfy jej chýbajú k vyrovnaniu zápisu Švéda Ingemara Stenmarka (86). Najviac ich získala v slalome (51), 18 pridala v "obráku", 5 v super-G, po 3 v zjazde a paralelných mestských pretekoch, 2 v paralelných slalomoch a 1 kombinácii. Celkovo získala vo SP 131 pódiových umiestnení (83-24-24). "Dnes ráno som videla, že tieto preteky budú dobré. Vydarilo sa mi prvé kolo, čo bolo rozhodujúce. Ťažko sa mi to hodnotí, musím spracovať emócie," uviedla po pretekoch v rozhovore pre Medzinárodnú lyžiarsku a snoubordovú federáciu (FIS).

V tejto sezóne dokázala Shiffrinová triumfovať už po deviaty raz. Štyrikrát uspela v slalome - dvakrát v Levi a raz v Záhrebe a Semmeringu, v obrovskom slalome nenašla premožiteľku okrem Kronplatzu v dvoch pretekoch v Semmeringu a raz v Kranjskej Gore a uspela aj v super-G v St. Moritzi.       

Vlhová bola po prvom kole šiesta, keď na svoju veľkú americkú rivalku stratila 1,01 sekundy. V druhom kole, ktorú staval jej tréner Mauro Pini, sa však zlepšila najmä v strmej časti trate. "Prvé kolo mi vôbec nesadlo. V druhom som sa snažila niečo urobiť, nakoniec je z toho štvrté miesto. Nemali sme na druhé kolo nič pripravené, ale tréner pochopil, že to treba postaviť viac zatočené, lebo prvé kolo bolo veľmi otvorené. Teraz sa musím čo najlepšie pripraviť na zajtra," uviedla slovenská lyžiarka pre JOJ Šport.

Shiffrinová zvýšila svoj náskok na čele celkového poradia SP pred Gutovou-Behramiovou na 556 bodov, Vlhová je tretia so stratou 571 bodov. Čerstvá držiteľka rekordu sa dostala sa aj do čela priebežnej klasifikácie disciplíny. V "obráku" má náskok 49 bodov na druhú Talianku Martu Bassinovú. Tá obsadila v utorok až 10. miesto. Vlhová je štvrtá so ziskom 386 bodov, tretia je Gutová-Behramiová so 437 bodmi.

        výsledky utorkového obrovského slalomu SP žien v Kronplatzi:
        1. Mikaela Shiffrinová (USA) 2:00,61 min., 2. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) +0,45 s, 3. Federica Brignoneová (Tal.) +1,43, 4. Petra VLHOVÁ (SR) +1,65, 5. Tessa Worleyová (Fr.) +1,89, 6. Sara Hectorová (Švéd.) +2,05, 7. Maryna Danielová Gasienicová (Poľ.) +2,09, 8. Alice Robinsonová (N. Zél.) +2,12, 9. Valerie Grenierová (Kan.) +2,36, 10. Marta Bassinová (Tal.) +2,60
        celkové poradie SP (po 25 z 39 súťaží):
        1. Shiffrinová 1417 b., 2. Gutová-Behramiová 861, 3. VLHOVÁ 846, 4. Brignoneová 656, 5. Bassinová 638, 6. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) 595
        poradie v obrovskom slalome (7 z 10): 1. Shiffrinová 500 b., 2. Bassinová 451, 3. Gutová-Behramiová 437, 4. VLHOVÁ 386, 5. Brignoneová 364, 6. Hectorová 273

Po 1. kole

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa po 1. kole utorkového obrovského slalomu Svetového pohára usadila na šiestom mieste. V talianskom Kronplatzi zaostávala po odjazdení všetkých 57 pretekárok za vedúcou Američankou Mikaelou Shiffrinovou o 1,01 sekundy. Druhá bola Švajčiarka Lara Gutová Behramiová s odstupom 13 stotín, na priebežnej tretej pozícii figurovala Talianka Federica Brignoneová (+0,27).
        Pretekárkam komplikovalo jazdu mierne sneženie, no viditeľnosť na zjazdovke Erta bola dobrá. Vlhová so štartovým číslom 3 mala slabší úvod, v strmej časti svoju stratu korigovala. V spodnej časti však nabrala ďalšie manko. Pred slovenskú lyžiarku sa dostali ešte Kanaďanka Valerie Grenierová a Američanka Paula Moltzanová. "Stratila v hornej aj v dolnej časti. Nehýbala sa správnym smerom a naberala stratu. Inak bola trať postavená jednoducho, sneh bol výborný. Verím, že nám pomôže to, že druhé holo stavia Mauro Pini," uviedol pre JOJ Šport Matej Gemza, asistent trénera slovenskej lyžiarky.
        Shiffrinová využila aj skutočnosť, že trať 1. kola staval jej tréner Mike Day. Američania výborne odštartovala a spolu s Gutovou-Behramiovou mala aj najrýchlejšiu záverečnú pasáž. V 2. kole (13.30 h) tak bude útočiť na svoje 83. víťazstvo, čím by vytvorila ženský rekord v počte triumfov a osamostatnila by sa od krajanky Lindsey Vonnovej.
        Prvé kolo nevyšlo podľa predstáv líderke disciplíny Marte Bassinovej, Talianka vyrazila na trať ako prvá. So stratou 1,42 sekundy jej patrila 9. pozícia.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora