Program
Lyžovanie - 23.10.2022 14:00

Adam Žampa s najlepším vstupom do sezóny za ostatných 10 rokov

Zdroj: tasr

Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt zvíťazil v nedeľnom obrovskom slalome Svetového pohára. V rakúskom Söldene predstihol o 76 stotín sekundy Slovinca Žana Kranjeca, tretiu priečku obsadil Nór Henrik Kristoffersen s odstupom 0,97 s. Slovenský reprezentant Adam Žampa zaostal na 23. mieste o 2,29 s a sezónu odštartoval ziskom ôsmich bodov. Jeho brat Andreas nepostúpil do druhého kola.

        Dvadsaťpäťročný Odermatt získal v uplynulej zime veľký glóbus za celkové prvenstvo v prestížnom seriáli aj malú sezónnu trofej za hodnotenie obrovského slalomu a v ľadovcovej ouvertúre rázne vykročil za obhajobou. V prvom kole precízne zvládol najmä najstrmšiu pasáž, v ktorej plynule prešiel zavreté bránky a do záverečnej rovinatejšej časti si vďaka tomu priviezol vysokú rýchlosť. V zjazdárskom postoji medzi poslednými bránkami ešte zvýraznil svoj náskok. Ako-tak sa k nemu priblížili Nór Lucas Braathen (+0,41) s Kranjecom (+0,69), manko ďalších pretekárov sa začínalo nad ôsmimi desatinami sekundy.
        Adam Žampa sa vydal na trať so štartovým číslom 26. Za prvým medzičasom v nájazde do strminy sa dopustil veľkej chyby, ktorá ho stála drahocenný čas. Dokázal ju však skorigovať a nabral späť rýchlosť, dolnú pasáž zašiel výborne a s prehľadom sa prebojoval do druhého kola. V ňom sa opäť snažil ísť agresívne, ale o šancu na prenikavejší výsledok prišiel, keď sa v rovnakom úseku za prvým medzičasom ani tentoraz nevyvaroval chybe. Do spodnej roviny si už nevybudoval takú rýchlosť a po dojazde do cieľa sa zaradil na šiestu pozíciu. V porovnaní s prvým kolom, po ktorom bol devätnásty, si vo výsledkovej listine pohoršil o štyri miesta.
        Kristoffersen zabojoval z priebežnej šiestej priečky a hoci v nájazde do strminy takmer spadol na vnútornej lyži, dravou jazdou sa dostal do priebežného vedenia, odkiaľ ho odsunul až Kranjec. Braathen sa prepadol na štvrtú pozíciu. Odermatt si na ťažkej trati napriek menším chybám udržal suverénny náskok a slávil dvanáste víťazstvo a jubilejné 30. pódiové umiestnenie na podujatiach SP. V Söldene obhájil triumf spred roka.

Ani na šiesty pokus sa slovenský lyžiar Andreas Žampa nedostal v Söldene do druhého kola. V otváracom obrovskom slalome sezóny Svetového pohára skončil v nedeľu na 54. mieste so stratou 3,78 s. Teraz bude naberať kondíciu v domácich podmienkach a potom plánuje súťažiť v ďalšom rakúskom stredisku Lech/Zürs, kde sú 13. novembra na programe paralelné preteky.
        Na ľadovci Rettenbach v sobotu prekazilo nepriaznivé počasie pretekať ženám, v nedeľu dopoludnia bolo počasie lepšie. "Bolo to super vzhľadom na to, aké tu panovali podmienky v sobotu. Naozaj nad očakávania, ale robili sa už diery na trati, predsa len, keď človek ide s vyšším štartovým číslom, tak to je poznať. Ja som urobil chybu, pošmyklo sa mi to na vnútornú lyžu, dve chyby som urobil aj v strmine. Tam som stratil. Ale že by som stratil výrazne, to si nemyslím. Dnes to bolo na hrane, do tridsiatky nešlo veľa ľudí s vyšším číslom," povedal Andreas Žampa po 1. kole, v ktorom išiel so 46-kou.
        V Söldene sa mu nedarí, zatiaľ tu ešte ani raz nebodoval: "Tým, že som tu nebodoval, nie je to pre mňa nič nové. Takže pokračujeme ďalším obrákom vo Val d'Isere, kde som naopak po prvý raz v kariére bodoval, takže tam sa mi to aj viac páči."
        Adam Žampa sa dostal do elitnej tridsiatky, po dojazde do cieľa svojmu mladšiemu bratovi dodal informácie: "Hovoril mi, že trať je super, že tam nie sú žiadne veľké problémy. Vedel som, že tam je malá ryha a treba ísť presne do nej. Vyhrávajú tí, ktorí nerobia chyby, ja som ich urobil."
        Ďalší program slovenského reprezentanta je zameraný na tréning, potom by sa mal opäť predstaviť v Rakúsku: "Budem doma dva týždne, budem naberať kondíciu a potom sa uvidí, kde sa bude dať ísť, kde bude sneh. Pôjdeme najbližšie do Lechu na paralelné preteky, máme to aspoň v pláne."
        Bratia Žampovci tento rok zmenili prípravu, na sezónu i počas nej sa pripravujú s novým tímom. "My spolupracujeme s Global Racing tímom, kde je tréner Američan Paul Epstein. Veľmi si to pochvaľujeme, sme tam spolu viacerí lyžiari z menších krajín. Sme veľká skupina, Epstein má výborné kontakty na organizovanie tréningov. To je v našom športe kľúčové. Ale hlavný tréner je stále náš otec a asistent je Roman Murín," vysvetlil Andreas Žampa.
        Na prvé preteky sezóny bolo zvedavých niekoľko tisíc ľudí, v cieľových priestoroch panovala skvelá atmosféra. Mladší z bratov Žampovcov si podujatie užil: "Je to skvelé, už len to, že aj do kabínky na lanovku chodíme s ľuďmi, ktorí tu sú. Je to super pre šport celkovo. Ľudia si to prišli užiť. Takto to má byť. V Rakúsku je lyžovanie národný šport a ľudia to berú ako jednu veľkú párty. Škoda, že ženám to v sobotu nevyšlo. Ale takto to má vyzerať, veď si spomeňme, ako to vyzeralo, keď sa hral futbal bez divákov."