Program
Lyžovanie - 08.10.2022 10:17

Shiffrinová v 12. sezóne kladie dôraz na rozum a skúsenosti

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Americká lyžiarska superstar Mikaela Shiffrinová sa chystá už na svoju dvanástu sezónu vo Svetovom pohári FIS a ambície ani po štyroch získaných veľkých glóbusoch a šiestich malých vôbec neznižuje. Je si však vedomá blížiaceho sa konca kariéry, preto sa za ničím nehodlá hnať a chce byť veľmi rozumná. Týkať sa to bude najmä rozhodovania o tom, ktorých pretekov sa zúčastní a kedy bude v štartovom poli absentovať. Porozprávala o tom portálu Team USA, pre ktorý sa zároveň zdôverila aj o tom, ako je vysporiadaná s úmrtím v rodine, ktoré citeľne ovplyvnilo jej kariéru.

Sezónu 2022/23 absolvuje ako obhajkyňa veľkého krištáľového glóbusu, pričom v piatich destináciách dokázala zvíťaziť a prvenstvo obhajuje aj hneď na úvod programu v Söldene. Dvanásť víťazstiev ju delí od vyrovnania rekordu Ingemara Stenmarka, no napriek tomu sa za ničím nechce hnať a avizuje oveľa vyrovnanejšie a skúsenejšie výkony. Len nedávno sa vrátila z intenzívneho prípravného kempu v Čile, kde na lyžiach trávila dvadsaťjeden dní. "Mám pocit, že počas prípravného obdobia sa mi veci vymykali menej spod kontroly ako v predchádzajúcich rokoch. Vďaka tomu sa cítim vyrovnanejšia," pochválila si tento pobyt.

Jej zosnulý otec sa staral o logistiku a do veľkej miery organizoval cesty Shiffrinovej po celom svete. Tieto úlohy prebrali iní členovia tímu. "Darí sa mi, keď cítim, že môj život je viac organizovaný. Môže to byť poriadok v mojom šatníku alebo usporiadané cestovné plány. Chcem mať všetko v poriadku, než odídem z domu," prezradila a zdôverila sa aj s tým, že začiatok sezóny stále sprevádza nervozita. V Söldene bude patriť medzi top favoritky, pričom na stupni víťazov od roku 2014 chýbala iba raz: "Ťažko povedať, ako presne sa budem cítiť, keď sa objavím na pretekoch a uvidím, aké veci sa mi vynoria v hlave. Som si istá, že budem nervózna. Na preteky sa však teším,"

Špecialistka na slalomy by sa v novej sezóne chcela predviesť aj v zjazde a super-G. Prvá z disciplín sa pre počasie nedala v Južnej Amerike trénovať ideálne, vo veľkých oblúkoch sa však cítila dobre. Prioritou však budú naďalej technické disciplíny, a teda slalom a obrovský slalom. Vrchol sezóny je samozrejme situovaný vo francúzskych strediskách Courchevel a Méribel, kde sa uskutočnia majstrovstvá sveta. Aj tam pôjde šesťnásobná majsterka sveta ako viacnásobná obhajkyňa medailových pozícií.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora