Program
Lyžovanie - 16.09.2022 15:19

Bratia Žampovci zažiarili na Novom Zélande

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Tvrdá príprava na štart novej sezóny trojice bratov Žampovcov sa naplno rozbehla a zrodili sa už prvé úspechy. Predstavili sa na Novom Zélande a niekoľkokrát miestnym prehrali slovenskú hymnu. Austrálsko-novozélandskému poháru kraľovali v obrovskom slalome aj v super-G, vďaka čomu ich v novej sezóne uvidíme na štarte jednotlivých pretekov s lepšími číslami. Domáce počasie momentálne lyžovaniu príliš nepraje, no na opačnej strane zemegule boli podmienky o poznanie lepšie.

Sezóna 2022/23 v alpskom lyžovaní začína v rakúskom Söldene v októbri. Ešte predtým Žampovci dostali možnosť predviesť sa na pretekoch FIS v stredisku Coronet Peak. "Na Nový Zéland sme pricestovali po troch rokoch s vidinou toho, že si chceme otestovať nový materiál a zodpovedne sa nachystať na hlavnú sezónu, na Svetový pohár. Chceme začať dobre pripravení," povedal Adam Žampa, ktorý ukoristil dve druhé miesta v super-G. Za domácim víťazom Willisom Feaseym zaostal o 24 respektíve 58 stotín sekundy. Mladší Teo v prvých pretekoch nečakane za víťazom zaostal len o 32 stotín a doplnil tak stupne víťazov. Štvrtú priečku obsadil Andreas Žampa. Ten je špecialistom na technické disciplíny, čo v obrovskom slalome naplno predviedol prvou a treťou priečkou. V jednom prípade ho na treťom mieste doplnil Adam.

"Som veľmi rád za tento úspech v kontinentálnom pohári. Víťazstvom v obrovskom slalome som si vylepšil svoju pozíciu a svetový pohár odštartujem túto sezónu s lepším štartovým číslom. Rovnako sa veľmi teším z úspechov mojich bratov," spokojne skonštatoval Andreas. Výbornými výkonmi si svoje renkingové postavenie vylepšil aj Teo, ktorý z 850. miesta poskočil do najlepšej tristovky a vo svojom ročníku do elitnej pätnástky. Na budúcoročných juniorských Majstrovstvách sveta v rakúskom St. Antone tak bude mať šancu zaznamenať najlepší individuálny výsledok a zaútočiť aj na národné maximu, 13. miesto brata Andreasa.

Pobyt Žampovcov na Novom Zélande by mal trvať až do konca septembra. Hlásia maximálnu spokojnosť s podmienkami a v neposlednom rade aj s vlastnými výkonmi. Trénovaniu priveľa času nevenovali a vrhli sa hneď na pretekanie. Ich sparring partnermi počas tohto obdobia boli Američania River Radamus aj Tom Ford. Z Coronet Peaku sa presunú na Lake Ohau, kde sa v rámci tréningov pripoja ku nórskemu tímu. Toto stredisko má viaceré podobné črty s tým v Söldene, čo by mohlo pomôcť maximálnej pripravenosti. Pred návratom od protinožcov na Slovensku pobudnú iba zopár dní.

Program lyžiarskych pretekov FIS môžete aj v sezóne 2022/23 sledovať na JOJ Šport

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora