Program
Kanoistika - 11.09.2024 17:29

SP pokračuje v Ivrei, na ktorú Slováci spomínajú v dobrom

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

V polovici septembra končí "základná časť" Svetového pohára vo vodnom slalome 2024. Talianska Ivrea je dejiskom štvrtých tohtosezónnych pretekov, po ktorých je v kalendári už len jedna zastávka - finále v španielskom La Seu. Pre slovenského fanúšika sa zatiaľ najzaujímavejšie vyvíja mužské kanoe, kde prvé dve miesta okupuje Matej Beňuš s Markom Mirgorodským. Obaja majú na konte z doterajších troch pretekov až dve umiestnenia v top päťke a jedno striebro.

Stadio della Canoa v severotalianskom Piemonte je oproti predchádzajúcim sezónam novinkou v programe SP. S budovaním kanála sa začalo v 50. rokoch a svojou troškou prispel aj Slovák Ondrej Cibák, ktorý sa podieľal na dizajne kanála v Liptovskom Mikuláši. Svetový pohár sa tu jazdil v rokoch 2016 a 2017, kým v roku 2021 bola Ivrea dejiskom Majstrovstiev Európy. O rok neskôr tu prebehli majstrovstva sveta juniorov. Kajakárska a kanoistická špička sa tento rok v Taliansku predvedie od 12. do 15. septembra, a to aj vo vysielaní našej televízie.

Najjednoznačnejšieho lídra má hodnotenie SP momentálne v ženskom kanoe a kajaku, za čo môže jedna osoba. Austrálska obojživeľníčka Jessica Foxová v súčte ukoristila tri prvenstvá a pri štartoch v C1 respektíve K1 iba jediný raz chýbala na stupňoch víťazov. Naopak, najväčšia dráma prebieha v mužskej K1-ke, kde sú najlepší traja stiesnení v šesťbodovom rozostupe. Francúz Anatole Delassus tesne vedie pred Vítom Přindišom a Jakubom Krejčím. Pri zmienke českých slalomárov a slalomárok ešte možno spomenúť Kateřinu Bekovú, priebežnú líderku poradia v kajak crosse.

Keďže sa v Ivrei naposledy jazdil svetový pohár pred siedmimi rokmi, ťažko hovoriť o "obhajcoch prvenstva". Súčasťou pretekov vtedy bola aj disciplína C2, v ktorej triumfovali Škantárovci, kým v C1 obsadil Alexander Slafkovský druhé miesto a Matej Beňuš tretie. Pre Slovensko je to príjemná destinácia aj preto, že tu naše hliadky mužov aj žien v nedávnej minulosti vybojovali titul majstrov Európy, Matej Beňuš sa stal kanoistickým vicemajstrom Európy a Eliška Mintálová oslavovala zlato na mládežníckom svetovom šampionáte.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora