Program
Kanoistika - 30.08.2023 14:06

Do španielskych vôd po tretiu sezónnu medailu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenskí vodáci sú nezanedbateľnou súčasťou programu Svetového pohára vo vodnom slalome, ktorý tento rok pozostáva z piatich pretekov a následného finálového vrcholu sezónu. Akcia má pred sebou práve kľúčovú štvrtú zastávku v katalánskom Parc Olímpic del Segre na rieke El Segre. Pre našu reprezentáciu je to šanca vypádlovať tretiu medailu. Oba doterajšie záblesky zariadil kanoista Matej Beňuš striebrom v Augsburgu a v Prahe. Za zmienku stojí šieste miesto kanoistky Zuzany Paňkovej v pražských vodách. Ide o jediných dvoch Slovákov, ktorí sa nachádzajú v aktuálnej top desiatke svojich disciplín.

Beňuš dokonca okupuje priebežné druhé miesto a viac bodov nazbieral len Benjamin Savšek. Minulý rok obsadil 35-ročný bratislavský rodák tretie miesto celkového hodnotenia, hoci na stupne víťazov sa nedostal v žiadnom z piatich pretekov. Veľmi úspešný rok to bol aj pre Čechov, ktorí kraľovali v troch zo šiestich disciplín a celkovo pozbierali sedem medailových umiestnení. Spomedzi obhajcov titulu si drží skvelú výkonnosť Jiří Prskavec aj Jessica Foxová. Austrálčanka je líderkou hodnotenia v C1-ke a v K1 jej patrí druhé miesto za Nemkou Elenou Lilikovou. Aktuálnou jednotkou kayak crossu je Stefanie Hornová z Talianska. Medzi mužmi je najlepší v C1 zatiaľ slovinský reprezentant Benjamin Savšek, K1-ku vedie spomenutý Jiří Prskavec a extrémny slalom zatiaľ vychádza najlepšie Britovi Josephovi Clarkovi.

Sledujte štvrté preteky Svetového pohára vo vodnom slalome 1. - 3. septembra na Joj Šport

Španielska zastávka Svetového pohára samozrejme môže s poradím spraviť divy. Víťaz disciplíny si pripíše tradičných 60 bodov, pričom o poradí na najvyšších pozíciách niekde rozhoduje dvoj či šesťbodový rozdiel. La Seu nie je novou zastávkou programu. Pretekalo sa tu už viackrát a v rokoch 2022 či 2018 šlo dokonca o finále. Vlani to boli najkrajšie spomienky pre francúzskeho kanoistu Nicolasa Gestina, ktorý prvenstvom spečatil svoj celkový triumf v kanoistickej súťaži. Podobný príbeh napísali v "extréme" Mallory Franklinová a Vojtěch Heger. Areál z 90. rokov bol súčasťou Olympijských hier v Barcelone.