Program
Kanoistika - 16.07.2023 10:47

Čunovo dôležitým bodom na vodáckej mape. Pripravené sú ME

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Bratislavské Čunovo patrí medzi špičkové a vychytené vodácke areály, čoho dôkazom sú aj pravidelné akcie s poprednými vodnými slalomármi. Taký sa chystá aj 18. júla a budú ním Majstrovstvá Európy juniorov a pretekárov do 23 rokov. Preteky na divokej vode sú najúspešnejším slovenským olympijským športom, preto sa očakáva výborná atmosféra a mnoho fanúšikov, ktorí domácich reprezentantov poženú vpred. Kto sa ku Dunaju nechystá osobne, všetko podstatné si môže užiť vo vysielaní televízie Joj Šport. Ponúkneme vám nielen finálové jazdy C1, K1 a kajak crossu, ale aj sprievodné štúdio a redaktorské vstupy z areálu.

Na čunovskej vode vyrástli viaceré slovenské vodácke legendy ako bratia Hochschornerovci či Jana Dukátová. Novú generáciu reprezentuje majsterka sveta do 23 rokov Eliška Mintálová, trojnásobná juniorská majsterka sveta Zuzana Paňková, svetová 20ka v kategórii do 23 rokov Filip Stanko, v jeho tesnom závese nachádzajúci sa Ilja Buran a Ľudovít Macúš so Samuelom Krajčím, ktorí by mali byť nástupcami Martikána, Slafkovského alebo Beňuša medzi kanoistami. Slovensko má pritom dlhú tradíciu aj v organizácii ME týchto vekových kategórií. Prvý raz sa tak stalo už na sklonku éry samostatnosti v Liptovskom Mikuláši v roku 1995. V Bratislave to bolo premiérovo o šesť rokov neskôr.

Edícia 2023 bude 25. ročníkom juniorského šampionátu a 21. kontinentálnym šampionátom pre vekovú kategóriu U23. Počas štyroch súťažných dní sa do akcie pustia tri stovky športovcov z 25 krajín. Viacerí už stihli pozbierať dostatok skúseností z vrcholných seniorských podujatí a vo vitríne majú poháre aj medaily. Takto pred rokom sa akcia konala v severotalianskom meste Ivrea a Slovensko z vôd rieky Dora Baltea vylovilo sedem cenných kovov, z toho tri zlaté. Juniorskú kategóriu C1 ovládla Zuzana Paňková, K1 medzi 23-ročnými vyhrala Eliška Mintálová a juniorskú kajakársku hliadku zvládlo najlepšie zo všetkých trio Ondrej Macúš, Richard Rumanský a Filip Stanko.

Sledujte Majstrovstvá Európy vo vodnom slalome juniorov a do 23 rokov na JOJ Šport:
sobota 22. júla od 10:15: semifinále K1 mužov a k žien
sobota 22. júla od 14:45: finále K1 mužov a k žien
nedeľa 23. júla od 09:00: semifinále C1 mužov a C1 žien
nedeľa 23. júla od 12:40: finále C1 mužov a C1 žien
nedeľa 23. júla od 16:00: štvrťfinále, semifinále a finále kajak crossu

Nominácia slovenského juniorského tímu a reprezentačného tímu do 23 rokov:
  JUNIORI
K1 ženy: Petronela Ižová, Stanislava Ďuratná, Simona Blaščíková
C1 muži: Dávid Štaffen, Samuel Krajčí, Martin Kindl
C1 ženy: Stanislava Ďuratná, Petronela Ižová, Ema Diešková
K1 muži: Richard Rumanský, Jakub Ševčík, Daniel Hodas Pauer
  REPREZENTÁCIA DO 23 ROKOV
K1 ženy: Soňa Stanovská, Zuzana Paňková, Ivana Chlebová
C1 muži: Jaromír Ivanecký, Ľudovít Macúš, Adam Janovčík
C1 ženy: Zuzana Paňková, Emanuela Luknárová, Soňa Stanovská
K1 muži: Filip Stanko, Matej Blaščík, Ilja Buran