Program
Kanoistika - 30.05.2023 12:08

Svetový pohár vo vodnom slalome aj tento rok na Joj Športe

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Seriál pretekov Svetového pohára na divokej vode má pred sebou edíciu 2023, ktorá je 36. ročníkom v tomto formáte. Kanoisti a kajakári budú zbierať body v piatich pretekoch, ktorých dejiskom bude Augsburg, Praha, Ľubľana, španielsky La Seu a francúzsky Vaires sur Marne. Jedinou zmenou je vynechanie poľskej zastávky na rieke Visla. Tú v kalendári nahradil nemecký Eiskanal, dejisko minuloročných Majstrovstiev sveta. Zmenou prešlo aj francúzske dejisko, ktoré sa sťahuje zo španielskeho pohraničia do nového areálu neďaleko Paríža, vybudovaného pre OH 2024.

Chýbať nebude ani slovenská či česká elita, ktorá opäť bude počas jednotlivých eventov útočiť na umiestnenia v popredí a teda aj na vysoké priečky v celkovom hodnotení SP. A chýbať nebudú ani priame prenosy na Joj Športe. Víťaz každých z pretekov získa 60 bodov. Druhý miesto vynesie bodov 55 a tretie o päť menej. Bodovanie ďalších umiestnení sa už naprieč disciplínami mierne líši, no platia garantované dva body za účasť a päť za postup do semifinále. Súťažiť sa bude v piatich disciplínach. Popri mužskej a ženskej C1 a K1 nechýba kajak cross, čo je modernejší názov pre extrémny slalom so štyrmi loďami na vode zároveň.

V roku 2022 svoju disciplínu najdominantnejšie ovládli kajakári Jiří Prskavec a Jessica Foxová. Darilo sa aj českej kanoistke Tereze Fišerovej. Spomedzi slovenských reprezentantov najlepšie umiestnenie ukoristil Matej Beňuš (tretí v C1). V jednotlivých pretekoch ziskom prvého miesta zaujal aj Alexander Slafkovský v Slovinsku a Jakub Grigar, ktorý v rovnakej vode vypádloval bronz.

Program Svetového pohára vo vodnom slalome 2023:
1. - 4. júna: Augsburg, Nemecko
8. - 11. júna: Praha-Trója, Česko
15. - 18. júna: Ľubľana-Tacen, Slovinsko
31. augusta - 3. septembra: La Seu d'Urgell, Španielsko
5. - 8. novembra: Vaires sur Marne, Francúzsko