Program
Kanoistika - 25.08.2022 08:59

Kanoistický Svetový pohár čakajú posledné dve zastávky

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Svetová špička na divokej vode má pred sebou posledné dve podujatia Svetového pohára. Na konci augusta navštívi Francúzsko a o týždeň neskôr Španielsko. My budeme pevne veriť, že slovenská elita, reprezentovaná Beňušom, Mirgorodským, Luknárovou, Stanovskou a Mintálovou, ešte nejaké medailové pozície uloví a vylepší tým zároveň svoje celkové postavenie v tomto päťpretekovom podujatí. To odštartovalo v júni v Prahe, pokračovalo sa v Krakove a až po presune do slovinskej Ľubľany sa Slovensko dočkalo prvých umiestnení v top trojke. World Cup pozostáva z troch mužských a troch ženských disciplín, ktorým nateraz kraľuje Luka Božić s Mallory Franklinovou v kanoe, Jiří Prskavec a Jessica Foxová v kajakárskej súťaži a Joseph Clarke s Teréziou Fišerovou v extrémnych disciplínach.

Najvyššie postaveným našim reprezentantom v priebežnom celkovom hodnotení je Jakub Grigar v K1. Okrem trinásteho miesta v poľských vodách bol šiesty v Česku a tretí v Slovinsku. Ďalší útok na medailu by si mohol pripraviť v rieke Gave de Pau na francúzsko-španielsko-andorrskom pohraničí. Veľmi podobne sú v rebríčku svojej disciplíny na tom aj Matej Beňuš a Alexander Slafkovský. Prvý menovaný má na konte deviate, štvrté a jedenáste miesto, veterán z Liptovského Mikuláša po dvoch umiestneniach mimo elitnej desiatky pridal prvenstvo v slovinskom Tacene. Spomedzi žien Emanuela Luknárová pádluje na priebežnom 17. mieste v C1, Soňa Stanovská je v K1 na dvadsiatej pozícii. Do Pau pre zranenie Grigar ani Slafkovský necestovali. Ich miesta zaujme Michal Martikán a Ondrej Macúš.

Nenechajte si ujsť vyvrcholenie Svetového pohára vo vodnej kanoistike na JOJ Šport.

Pau sa dostal na kanoistickú mapu v roku 2018, kedy ho Francúzi použili ako svoje tréningové centrum pred olympijskými hrami v Pekingu. V Číne následne vypádlovali dva cenné kovy a táto voda sa stala hlavným centrom ich príprav na veľké podujatia. O motiváciu tak bude mať postarané domáci zástupca v kategórii C1 Nicolas Gestin, tretí muž priebežného poradia, aj Anatole Delassus, ktorý o sebe dal vedieť tretím miestom z extrémneho slalomu v Tacene. Pre všetkých aktérov to bude posledná "štandardná" zastávka v rámci SP a po nej je na prvý septembrový víkend naplánované finále v španielskom La Seu, kde sa už pozornosť zameria na tých najlepších.

Program vysielania pretekov v Pau:
sobota 27.8. od 11:55: finále K1 žien a mužov
nedeľa 28.8. od 11:25: finále C1 žien a mužov
nedeľa 28.8. o 16:30: extrémny slalom