Program
Kanoistika - 20.07.2022 11:47

Nemcov pred kanoistickými MS trápi nedostatok vody

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

V poslednú júlovú stredu štartujú majstrovstvá sveta vo vodnej kanoistike, no nemeckí usporiadatelia hlásia veľké problémy. Komplikácie im spôsobilo počasie a vysoké teploty, pre ktoré stav vody v kanále Eiskanal zďaleka nie je ideálny a vo veľkom sa naň sťažujú aj samotní vodáci. Tí sa už v Augsburgu v rámci svojich tréningových režimov chystajú na vrchol sezóny, avšak okolité rieky nevnášajú dostatok vody. Slabý tok majú rieky Lech, Herrenbach aj Wertach a na juhozápade Nemecka rozmýšľajú, ako naplniť kanál, v ktorom sa počas šiestich dní bude súťažiť až v desiatich disciplínach.

Počas utorka bol dokonca Eiskanal uzatvorený a dostupná voda bola vyčlenená pre potreby mesta Augsburg. Prognózy týždeň pred štartom šampionátu nie sú ideálne. Bavorský región bojuje s obrovskými horúčavami a na viacerých miestach boli vydané výstrahy pre obyvateľov. Teploty niekoľko dní vysoko presahujú 30 stupňov Celzia a podobná situácia je vo viacerých juhozápadných európskych krajinách. "Nepredvídateľné počasie zasiahlo aj nás. Prítok vody do Lechu je veľmi, veľmi nízky a už viac nepostačuje uspokojiť všetky potreby, takže sa horúčkovito hľadajú riešenia. Snažíme sa zachrániť, čo sa ešte zachrániť dá," priznal tréner nemeckej reprezentácie Thomas Apel s náznakom, že by MS nemuseli začať načas.

Tímom bol tento týždeň vyčlenený aspoň vedľajší kanál, určený pre mládežnícke kategórie. Kompetentní veria, že od štvrtka bude možný návrat naspäť do vôd, v ktorých sa veslovalo počas olympijských hier 1972. Pôvodne avizovaný štart tohtoročných majstrovstiev sveta bol 27. júla o 11:45, kedy sa do akcie dostanú kategórie K1 a C1. V oboch sa bude svetová špička konfrontovať aj v tímovej súťaži a pripravený je aj kajakársky extrémny slalom mužov aj žien. Minuloročné majstrovstvá sveta sa konali v bratislavskom Čunove a Slováci vypádlovali dve striebra a dva bronzy. Dva roky predtým v Španielsku spravilo radosť zlato našej hliadky C1.