Program
Kanoistika - 27.06.2022 15:39

Takto Slafkovský a Grigar vylovili v Tacene prvé dve pódiá pre Slovensko

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Úvodné dve kolá svetového pohára v kanoistike na divokej vode boli pre slovenského fanúšika sklamaním. Napriek niekoľkým dobrým umiestneniam sme sa v Prahe ani v Krakove nedočkali žiadneho umiestenia v top trojke, na ktoré je Slovensko v týchto disciplínach na vrcholných podujatiach zvyknuté. Zlepšenie prišlo v slovinskom Tacene, keďže miestne vody výborne sadli Alexandrovi Slafkovskému, Jakubovi Grigarovi aj Markovi Mirgorodskému. Prví dvaja sa tešili z medaily, tretí sa čistou jazdou umiestnil na výbornom šiestom mieste.

Voda v Ľubľane sa ukázala ako veľmi zradná, čo bolo cítiť najmä v kajakárskom finále, kde sa len trojica finalistov zaobišla bez penalizácie a vo dvoch prípadoch sa dokonca rozsvietila "päťdesiatka". Prvé miesto obsadil Čech Jiří Prskavec s náskokom 1,37 sekundy pred druhým Slovincom Martinom Srabotnikom a o 4,82 sekundy zaostal Jakub Grigar. Stačilo mu to však na tretie miesto, ktoré bolo prvou slovenskou medailou v tohtoročnom SP. "Po semifinále som ani nedúfal, že sa dostanem do finále, ale napokon to vydalo. Bolo to hore-dole. Raz tretí, raz štvrtý, raz piaty, raz tretí. Ja som len sledoval, ako to dopadne a na nešťastie pre ostatných, ktorí trochu kazili, mne to vyšlo," cituje jeho slová web canoe.sk.

Po smolných štvrtých miestach Zuzany Paňkovej a Mateja Beňuša prišla zrazu medailová žatva v rieka Sáva, ktorú deň po Grigarovi rozšíril Alexander Slafkovský. Najstarší člen štartového poľa v kanoistickej súťaži nechal za sebou celú plejádu olympijských a svetových šampiónov a bral zlato. "Nie zlé na starého chlapa! Úprimne, je to pre mňa veľmi emotívny moment, pretože už dávno som nezažil pocit víťazstva. Dokonca som sa nedostal ani do finále na veľkých pretekoch, takže som dnes vo finále nevedel, čo môžem od seba očakávať. Chcel som ukázať to najlepšie, čo viem. Dúfal som, že to bude jazda na medailu, ale nemyslel som si, že zlatú," cituje ho web slovenskej kanoistiky. Pred majstrovstvami sveta citeľne povzbudený Slafkovský za sebou nechal domácich Luku Božića a Benjamina Savšeka.