Program
Kanoistika - 24.06.2022 19:52

Svetový pohár sa vzdiali od našich hraníc. Slovensko stále naprázdno

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenská kanoistická reprezentácia je po dvoch eventoch tohtoročného svetového pohára stále bez medailového umiestnenia. Kým vo vodách pražskej Tróje to bola viackrát tesná záležitosť a o top trojku nášho vodáka pripravili stotiny sekundy alebo nešťastný dotyk s bránkou, maximom z poľského Krakova bolo štvrté miesto Mateja Beňuša. Teraz sa dianie od našich hraníc vzdiali a najbližšou zastávkou bude slovinská Ľubľana. Po nej sa kontinentálna špička na divokej vode predvedie vo Francúzsku a program svetového pohára končí na začiatku septembra v Španielsku.

Najsľubnejšiu krakovskú jazdu predviedol Matej Beňuš. Do vody sa púšťal ako obhajca štvrtého miesta z roku 2018, kedy bolo toto poľské mesto naposledy dejiskom pretekov svetového pohára. Svoju pozíciu zopakoval so stratou štyroch desatín sekundy na bronz. "Boli tam nejaké chybičky, ale skončil som opäť tretie preteky najlepší medzi pravákmi, čo je celkom vtipné. Situácia a história sa zopakovala, pretože som skončil rovnako ako posledný Svetový pohár v Krakove – na štvrtom mieste a tiež som dostal sedem destaín od víťaza, čo je strašne málo. Krakov je ľahká voda a je to tu nabité," odkázal pre web canoe.sk na minimálne rozdiely v cieli.

Toto kolo trochu nešťastne kolidovalo s predšampionátovým sústredením našej reprezentácie do 23 rokov v Taliansku a šancu dostali menej známe mená. Do mužského kajaku zasadol Maximilián Galovič, svoj kajakársky debut absolvovala Kristína Ďurecová. Soňa Stanovská sa tesne nedostala do finálovej fázy, hoci predviedla svoje osobné maximum s 11. miestom. Lepšiu pozíciu v pretekoch SP ešte nikdy neobsadila. Do poslednej chvíle tak tŕpla, či pozíciu v top desiatke udrží a popasuje sa s riekou Visla ešte raz.

Veľké sklamanie, naopak, prežil kajakár Jakub Grigar, keďže ako ašpirant na medailu obsadil 13. priečku. "Išiel som jazdu, z ktorej som mal dobrý pocit a ani by mi nenapadlo že by nestačila na postup do finále. Šport sa ale posúva ďalej naozaj rýchlo a tým sa stráca priestor pre jazdy "na istotu", a mňa to aspoň naučilo, že istá miera rizika v jazde proste vždy musí byť," priznal pre oficiálny web slovenskej kanoistiky ponaučenie pred zastávkou v Slovinsku.

Svetový pohár vám na JOJ Šport budeme ponúkať aj naďalej. 26. júna sa vodáci vložia do rieky Sáva a dejiskom tretieho kola bude slovinský Tacen v severozápadnej časti Ľubľany.