Program
Kanoistika - 16.06.2022 12:53

Finálové účasti z Prahy dávajú sľubnú nádej na medailu v Krakove

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Pražská Trója bola prvou zastávkou tohtosezónneho Svetového pohára v kanoistike na divokej vode a o slovenských reprezentantoch a reprezentantkách bolo patrične počuť. Zastúpenie sme totiž mali v každej zo štyroch "štandardných" finálových disciplín, avšak cenný kov sa neurodil ani raz. Zatiaľ. Špička kajakárskych a kanoistických disciplín sa teraz presúva do poľského Krakova, kde sa bude o body do celkového hodnotenia bojovať opäť.

Kajakárka Eliška Mintálová sa do českej vody pustila ako čerstvá európska šampiónka z Liptovského Mikuláša a zvolila odvážnu až riskantnú jazdu. Voda stúpla, stavila na rýchlosť no medzi desiatou a jedenástkou bránkou sa pomýlila, za čo inkasovala 50 trestných sekúnd. "Je to veľmi obtiažna kombinácia proti vode, treba na ňu veľa sily, správne uhly lode a dnes sa mi to nepodarilo. S účasťou vo finále som však spokojná," pokorne skonštatovala pre web Canoe.sk. Trestné sekundy pripravili o medailu kajakára Jakuba Grigara, ktorý sa do finále dostal z prvého miesta, avšak popri dobrom finálovom čase viackrát zavadil, čo ho odsunulo na šiestu pozíciu. V Prahe zaujalo aj ženské kanoe, kde sme mali v semifinále dve lode. Emanuela Luknárová bola štrnásta, sedemnásťročná Zuzana Paňková obsadila 4. miesto, čo je najlepším umiestnením našej reprezentácie v prvom kole Svetového pohára. Mužské kanoe je rozhodne disciplínou, kde Slovensko má kvalitu, no traja medailoví adepti v Tróji vypádlovali 13., 9., respektíve 7. miesto. Alexander Slafkovský sa nedostal do finále, Matej Beňuš doň tesne prekĺzol, no nepredviedol oveľa vydarenejšiu jazdu ako v semifinálovej časti a Marko Mirgorodský semifinálové prvenstvo pretavil na finálové uzatvorenie elitnej sedmičky. "Cítil som sa dobre po fyzickej aj psychickej stránke a veril som si. Na jazdu som sa veľmi tešil, lebo Praha je vždy super čo sa týka diváckej podpory. Vedel som, že chcem ísť jazdu bez väčších chýb, odkĺzať to a veril som, že by to stačilo na dobrý výsledok, čo sa mi, bohužiaľ, nepodarilo. Boli tam malé chybičky, ktoré sa kopili smerom k spodnej časti trate," zhodnotil svoj výkon.

Viaceré finálové účasti a sľubné umiestnenia dávajú pred krakovským pokračovaním Svetového pohára nádej na zisk medailí. Svetový pohár pozostáva z piatich eventov. Po Česku a Poľsku sa na konci júna pokračuje v slovinskej Ľubľane, 27. augusta sa súťaží vo francúzskom meste Pau a na 3. septembra sú naplánované finálové preteky v katalánskych Pyrenejách v meste La Seu.