Program
Kanoistika - 27.05.2022 16:55

Majstrovstvá Európy vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši na JOJŠPORTE

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: jojsport/sita

Liptovský Mikuláš hostí majstrovstvá Európy vo vodnom slalome. Je to prvé vrcholné podujatie v tomto roku. Sledovať ho môžete v sobotu a nedeľu od 8:45h na televizii JOJŠPORT.

Slovensko získalo na domácich majstrovstvách Európy vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši prvú medailu, o zlato v tímovej súťaži kanoistiek sa postarali Zuzana Paňková, Soňa Stanovská a Emanuela Luknárová. Uvedené trio v piatok popoludní štartovalo ako posledné spomedzi siedmich tímov a vedelo, že základom úspechu bude výkon s minimom trestných sekúnd. Slovenkám sa to podarilo a pripísali si len jeden "ťuk" na ôsmej bránke, pričom ostatné súperky na trati pozbierali dvojciferný počet trestných sekúnd. Pri príchode do cieľa to na zlato nevyzeralo, keďže pri Slovenkách svietila "päťdesiatka", po neskoršej analýze videozáznamu im ju však rozhodcovia zrušili.

Aj keď boli slovenské kanoistky pomalšie ako konkurentky, s minimom trestov im to stačilo na prvú priečku s náskokom 1,44 sekundy pred Francúzkami (12 trestných sekúnd), tretie skončili Češky s mankom 1,68 sekundy a desiatimi trestnými sekundami. Slovenky v tejto súťaži obhájili zlato z vlaňajška, v máji 2021 v talianskej Ivrei triumfovala Paňková so Simonou Glejtekovou a Monikou Škáchovou.

Triu Matej Beňuš, Alexander Slafkovský a Marko Mirgorodský nevyšla tímová súťaž podľa predstáv. Slováci šli rýchlo, no v dolnej časti trate mal problémy Mirgorodský a musel sa vracať do bránky číslo 15. Po príchode do cieľa napriek tomu mali slovenskí reprezentanti "guľu" a na rad prišla analýza videa. Po nej síce domáci už nemali "päťdesiatku", no dostali ďalšie dve trestné sekundy a napokon obsadili nepopulárnu 4. priečku. Zlato získali Nemci, striebro Poliaci a bronz Španieli. Vlani zlato brali Beňuš a Slafkovský s Michalom Martikánom

V piatok predpoludním sa na Liptove konali kvalifikácie kanoistov a kanoistiek, do semifinále sa dostalo päť zo šiestich domácich lodí. Matej Beňuš, Alexander Slafkovský a Marko Mirgorodský boli suverénni v 1. kole kvalifikácie a obsadili prvé tri priečky, vyhli sa tak prípadným opravám. "Nestáva sa to často, ale konečne som zažil jazdu, že som prišiel do cieľa oddýchnutý. Všade mi vyšla voda, nikde som proti nej nebojoval, cieľ - postup z prvej jazdy - je splnený a ideme ďalej," zhodnotil Beňuš podľa canoeliptov.sk.

Medzi ženami sa z prvej jazdy kvalifikovala do semifinále Emanuela Luknárová a z druhej aj Zuzana Paňková. Soňa Stanovská zostala bez postupu, pretože jej nevyšla ani jedna z dvoch kvalifikačných jázd. "V prvej jazde ma mrzeli dva ťuky v hornej časti trate, v druhej som šla dobre, akurát v strede mi nevyšla jedna pasáž a musela som sa vracať," poznamenala po kvalifikácii Stanovská. Tá smútok z kvalifikačného neúspechu popoludní "zmazala" s Luknárovou a Paňkovou ziskom zlata v súťaži hliadok

Počas víkendu sa v Liptove v sobotu uskutočnia semifinále a finále kajakárov a kajakárok aj kvalifikácia v extrémnom slalome, v nedeľu o medaily zabojujú kanoistky aj kanoisti a cenné kovy rozdajú po vyraďovacích jazdách aj v extrémnom slalome.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora