Hokej - 14.09.2024 20:37

Slovenský hokej predstavil generálneho manažéra ženských reprezentácií

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

V štruktúrach slovenského reprezentačného hokeja sa objavilo nové meno generálneho manažéra, ktorý bude mať na starosti ženské výbery. Je ním Tomáš Pšenka, ktorý vo funkcii nahradil dlhoročnú manažérku Ľubomíru Kožanovú. Náš národný tím je aktuálne na 16. mieste svetového rebríčka, z čoho vychádza aj jeho postavenie na viacerých medzinárodných turnajoch, vrátane olympijských hier. V konkurencii Slovinska, Kazachstanu a Islandu začína druhou kvalifikačnou fázou. Najlepší tím postúpi do finálnej fázy, ktorú naši muži úspešne zvládli na prelome augusta a septembra.

Tomáš Pšenka je rodákom z Martina. Hokejové prostredie ako hráč okúsil v kanadskej juniorskej QMJHL, neskôr nastupoval aj za Martin respektíve Dolný Kubín. V rokoch 2014 až 2017 trénersky pôsobil pri ženskej dorasteneckej reprezentácii Slovenska a jeho manažérska kariéra započala v roku 2019. Na starosti mal našu reprezentáciu do 20 rokov. "Prvou mojou úlohou v lete bolo osvojiť si všetky povinnosti a dotiahnuť zaradenie trénerských štábov a realizačných tímov pre sezónu 2024/25. Verím, že slovenský ženský hokej bude pokračovať v dosahovaní pozitívnych výsledkov a jeho úroveň i povedomie o ňom bude postupne rásť," cituje jeho prvé slová v novej funkcii web Hockey Slovakia.

Čo sa týka jednotlivých trénerských štáboch, A-tímu žien sa naďalej venuje Miroslav Mosnár, ktorý s družstvom v apríli postúpil o výkonnostnú kategóriu vyššie a najbližší šampionát tak naše dievčatá absolvujú už v 1A divízii. Mení sa headcoach ženského výberu do osemnásť rokov, ktorým je Michal Kobezda a asistentkou Nicol Lucák Čupková. Tím do šestnásť rokov povedie Róbert Marton. Sezóna 2024/25 bude pre náš ženský hokej dôležitá. Na programe je predkvalifikácia olympijských hier aj spomenutý svetový šampionát, spojený s ďalšou dlhou cestou do Číny. Tam si Slovenky zahrali šampionát aj v roku 2023. Január potom prinesie zimnú univerziádu v Turíne.

Dôležitou zmenou prešiel projekt centralizovanej prípravy, ktorý sa zbavil značky "ŠKP Bratislava" a plne prešiel pod zväzové štruktúry. Ponesie názov HK PSRŽ Bratislava. Prioritou sú naďalej sprievodné náborové a rozvojové aktivity, nutné pre podporu a rozvíjanie ženského hokeja u nás. "V októbri sa opäť uskutoční Dievčenský hokejový víkend, čo je podujatie pod záštitou Medzinárodnej hokejovej federácie, ktoré už niekoľko rokov úspešne organizujeme aj na Slovensku. Tento rok je na programe v termíne 11. až 13. októbra. Naše dievčatá do 15 rokov sa môžu tešiť aj na tri turnaje v rámci projektu Hokejové galaxie, ich termíny, časy a dejiská v súčasnosti doťahujeme a budeme o nich informovať," doplnil Tomáš Pšenka.