Hokej - 21.08.2024 19:09

Úvodné pohárové buly padne v Detve. Pridajú sa Levice a Skalica

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Prvé kolo extraligovej sezóny v ľadovom hokeji je naplánované na 20. septembra. Tipos SHL sa zvyčajne rozbieha o týždeň neskôr a v II. hokejovej lige sa kolotoč rozbieha začiatkom októbra. Na prieniku týchto troch súťaží sa nachádza Joj Šport Slovenský pohár, ktorý už do prvého spomenutého dátumu stihne vyplniť výsledkové kolónky zo základnej skupiny. V ročníku 2024/25 má súťaž dvanásť účastníkov a tí sa pobijú v štyroch základných skupinách o decembrový Final Four turnaj. Predposledný augustový týždeň prinesie otváracie vhadzovania viacerých zápasov. Ich dejiskami bude Detva, Levice a Skalica.

HK Detva sa počas leta intenzívne snažil o to, aby sa mohol predstaviť v Slovenskej hokejovej lige, kde sa otvorili voľné miesta po rezervách Slovana a Popradu. Bol to kostrbatý príbeh, na ktorého konci klubová "diplomacia" našla riešenia a popredný tím II. hokejovej ligy bude chcieť v Pohári dokázať svoju kvalitu aj proti papierovo silnejším celkom. Pomôcť by mali aj hráči ako Tomáš Klíma, Marcel Petran, Stanislav Dosek, Ivan Zorvan či Ivan Jakubík. Prvým súperom klubu spod Poľany bude TSS Group Dubnica, semifinalista SHL z minulej sezóny a celok, ktorý už pár rokov patrí medzi to lepšie, čo ponúka druhá najvyššia súťaž. Práve duel Detvy s Dubnicou otvorí vo štvrtok program štvrtého ročníka Joj Šport Slovenského pohára, ale top favoritom tejto skupiny je čerstvo vyradený extraligista HC 19 Humenné, ktorý navyše pohárovú súťaž už raz ovládol.

V piatok a v utorok sa rozohrajú aj ďalšie dve základné skupiny. "Céčko" mal pôvodne otvoriť navrátilec do Slovenskej hokejovej ligy z Levíc. Porucha na zariadení, ktoré zabezpečuje zamrznutie ľadovej plochy, spôsobila nutnosť hľadať náhradné termíny pre domáce zápasy Levičanov. Že mužstvo z Nitrianskeho kraja po krátkom čase preberie naspäť miesto v lige po Aquacity Pikes bolo známou vecou a "Levy" zatiaľ držali prevádzkovú teplotu v tretej najvyššej súťaži. Tam pod taktovkou Slavomír Chlebca vypadli vo štvrťfinále play-off. Po príchode Koríma, Lavičku, Štefanku, Bartakovicsa, Kupku, Pohla či Tábiho sila rozhodne vzrástla, čo sa budú snažiť potvrdiť aj proti Prešovu a Žiaru nad Hronom.

Aj z tejto partie vedie do play-off cesta len pre jeden celok, čo platí aj o vyrovnanej D-skupine so Skalicou, Považskou Bystricou a Martinom. Záhoráci spravili počas leta naozaj veľa pre to, aby mužstvo hralo na špici SHL-ky. Tam ich vo štvrťfinálovej sérii minulý rok nepustili práve Považskobystričania a 27. august tak čosi naznačí o rozdelení síl. Novák, Šachvorostov, Buc či Stupka majú v prvom súťažnom zápase ostrý súboj so zohranejšou a veľmi silnou partiou "panterov".

B-skupina s jediným extraligovým zástupcom sa rozohrá až 3. septembra ako posledná. Vlci Žilina stihnú tri zápasy za päť dní, pretože medzi stretnutia s HC Topoľčany a MŠK Púchov si vložili aj "prípravák" s Novými Zámkami. Mimochodom, zverenci Milana Bartoviča majú naozaj kvalitné leto proti ťažkým súperom a keďže v pohári vyhrali dva z doterajších štyroch ročníkov, veľa sa od nich očakáva aj tam. Treťoligový Púchov bude v tejto skupine "menším súrodencom", kým očakávania od Topoľčian sú rozporuplné. Okrem sympatických úlovkov z Modrých krídel totiž dosiaľ viac rezonovali odchody kľúčových hráčov z minulej sezóny.

Najbližšie prenosy Joj Šport slovenského pohára v televízii:
štvrtok 22. augusta o 18:00: HK Detva - TSS Group Dubnica
piatok 23. augusta o 18:00: HK Levice - HC Prešov
utorok 3. septembra o 18:00: HC Topoľčany - Vlci Žilina
štvrtok 5. septembra o 17:00: MHA Martin - HK 95 Považská Bystrica
utorok 10. septembra o 18:00: HK MŠK Indian Žiar nad Hronom - HC Prešov
streda 11. septembra o 17:30: MŠK Púchov - HC Topoľčany
štvrtok 12. septembra o 17:00: MHA Martin - HK Skalica

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora