Hokej - 27.08.2024 19:41

Druhý raz po sebe vedie cesta na OH cez kvalifikáciu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

V ére samostatnosti ešte slovenský hokej nikdy nechýbal na olympijskom turnaji. V súčasnosti už nemá v rukách priamu miestenku na vrcholné podujatie a podobne ako do Lillehammeru, Nagana a Pekingu vedie naša cesta cez kvalifikáciu. Podobne ako pred tromi rokmi, dejiskom jednej z troch finálových kvalifikačných skupín je Bratislava a na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu si náš tím zahrá s Rakúskom, Maďarskom a Kazachstanom. Cieľ je jasný a mužstvo Craiga Ramsayho je v tejto konkurencii považované za jasného favorita na postup. Podobne ladené kvalifikačné skupiny prebehnú aj v Rige a Aalborgu.

Rez istých účastníkov olympijského turnaja v Taliansku bol realizovaný tesne nad slovenskou pozíciou vo svetovom rebríčku a ako deviaty najlepší tím na svete budeme čeliť trinástemu, pätnástemu a osemnástemu celku tohto poradia. Maďarsko si naposledy zahralo hokej na olympiáde v roku 1964, Kazachovia v roku 2006 a rakúska najaktuálnejšia účasť je z roku 2014.

Našich západných susedov si pamätáme aj z bojov o Peking, kedy sme ich zdolali 2:1. Rakúšania svoje jediné tri body získali triumfom nad Poliakmi, podobne aj Maďari na Talianoch v rižskej skupine. To bolo na postup málo. Kazachstan sa vtedy do finálnej fázy kvalifikácie nedostal. V edícii 2026 boli Kazachovia aj Rakúšania nasadení až do štvrtej kvalifikačnej časti, kým Maďarsko svoje miesto vybojovalo na úkor Litvy a Španielska, hoci nečakane až druhým miestom za Japoncami.

Celú kvalifikáciu olympijských hier 2026 vysielame od 29. augusta do 1. septembra LIVE na Joj Športe.

Slovenské skúsenosti s bojmi o olympiádu sú, hoci nie až také veľké. Boj o Lillehammer 1994 bol prvým turnajom pod hlavičkou IIHF, ktorého sa kedy Slovensko zúčastnilo a bilancia 3-1-0 znamenala právo objednávať letenky do Nórska. O štyri roky neskôr to bol tesnejší postup do Nagana v konkurencii Nemcov a Švajčiarov. Napriek prehre s Nemcami 2:3 sme obsadili druhé miesto v skupine a šlo sa na olympiádu.

Následne nám dostatočne dobré postavenie vo svetovom renkingu zaisťovalo olympiádu bez nutnosti zúčastniť sa kvalifikácie, až do roku 2019. To boli v stávke miestenky do Pekingu. Slovensko postupne vyhralo nad Rakúskom 2:1, Poľskom 5:1 a Bieloruskom 2:1. Ako kvalifikant dokonca na samotnej olympiáde vybojovalo bronzové medaily.

Program kvalifikačnej D-skupiny v kvalifikácii ZOH 2026:
29. augusta o 14:00: Kazachstan - Maďarsko
29. augusta o 18:00: Slovensko - Rakúsko
30. augusta o 14:00: Kazachstan - Rakúsko
30. augusta o 18:00: Maďarsko - Slovensko
1. septembra o 14:00: Rakúsko - Maďarsko
1. septembra o 18:00: Slovensko - Kazachstan

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora