Hokej - 11.08.2024 11:21

27. slovenská účasť na Hlinka Gretzky končí piatym miestom

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth, Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport
Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov sa 27. raz v histórii zúčastnili Hlinka Gretzky Cupu, vrátane jeho predošlých foriem a podôb. Na turnaji v kanadskom Edmontone napravili dojem spred roka a svoje umiestnenie vylepšili o tri priečky. Do semifinále sa síce neprebojovali, no ukoristili piate miesto s bilanciou 2-2. Partia okolo kapitána Tobiasa Tomíka sa predviedla 12 strelenými a 13 inkasovanými gólmi. Padalo jej to tak viac ako Fínom či Nemcom.

Turnaj, podľa očakávaní, ovládla domáca Kanada. Bol to pre ňu tretí triumf v rade a celkovo rekordný 25. Javorové listy naposledy neobsadili najvyšší stupienok v roku 2021, no vtedy v postcovidovom období do Európy necestovali. Prehra ich o prvenstvo pripravila naposledy v roku 2019. V Edmontone zverenci Krisa Malletta vyhrali všetkých päť zápasov s celkovým skóre 24:4. Vo finále ich českí mladíci napriek tomu potrápili. V príprave sa naši susedia tešili zo skalpu tohto súpera, no poučení domáci si v ostrom meraní síl postrážili víťazstvo 2:1. Krátko predtým sa v Rogers Place tešili Švédi z bronzových medailí, keď pokorili Spojené štáty americké 6:3.

Pre náš tím bola veľmi povzdubivá remíza so Švédskom, hoci vyústila prehrou po predĺžení. V základnej skupine podľahol Kanade, zdolal Švajčiarsko a do víťazného konca dotiahol súboj s nemeckými rovesníkmi o konečné piate miesto. "Ďakujem všetkým členom realizačného tímu, ktorí vytvárajú pre hráčov výborné podmienky. Obsadili sme piate miesto na svete a dosiahli sme druhé najlepšie umiestnenie Slovenska na Hlinka Gretzky Cupe od roku 2003. Pre všetkých je to motivácia do ďalšej práce a počas sezóny budeme pracovať na tom, aby sme sa naďalej zlepšovali," pochválil verejne tréner Martin Dendis.

Náš gólman Michal Prádel skončil s úspešnosťou zákrokov 89,7 percenta. Roberto Leonardo Henriquez sa pri svojich dvoch štartoch vyškriabal na vyše 93-percentnú hodnotu. Bodovo to sypalo najviac Jánovi Chovanovi (1+5), Michalovi Svrčkovi (3+1) a Andreasovi Strakovi (1+3). Najproduktívnejším hráčom celého Hlinka Gretzky Cupu 2024 sa stal švédsky krídelník Viktor Klingsell s 12 bodmi pred 11-bodovým Čechom Adamom Benákom. Medzi brankármi sa najviac darilo Jackovi Ivankovicovi z Kanady. Kryl 96,7 percenta striel súperov.

Konečné poradie Hlinka Gretzky Cupu 2024:
1. Kanada, 2. Česko, 3. Švédsko, 4. USA, 5. Slovensko, 6. Nemecko, 7. Fínsko, 8. Švajčiarsko

Slovenské výsledky na Hlinka Gretzky Cupe 2024:
Slovensko - Švédsko 3:4pp (Góly: Tomík, Tomaškovič, Kazda)
Kanada - Slovensko 5:1 (Gól: Svrček)
Švajčiarsko - Slovensko 2:3pp (Góly: Saloň, Chovan, Svrček)
Nemecko - Slovensko 2:5 (Góly: Goljer, Straka, Svrček, Čapoš, Tomík)

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora
Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora