Hokej - 02.08.2024 17:21

Nemecký prípravný dvojzápas juniorov s "plným počtom bodov"

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

Náš národný hokejový výber vo vekovej kategórii do 20 rokov odštartoval novú sezónu a zároveň ho tlačí čas. Už v decembri totiž prebehne juniorský svetový šampionát v Kanade, kam sa v elitnej kategórii pozrieme okrúhly tridsiaty raz v ére samostatnosti a k dispozícii sú dovtedy tri asociačné termíny. Tú prvú zverenci Ivana Feneša využili na dva prípravné zápasy s Nemeckom, pričom súpera sme v Piešťanoch v oboch prípadoch zdolali v riadnom hracom čase. Po dramatickejšom obrate vo štvrtok prišiel o čosi presvedčivejší výsledok s čistým štítom brankára Alana Lenďáka.

Nemecká "dvadsiatka" nedávno zabalansovala medzi elitnou kategóriou a 1. divíziou svetových šampionátov, no suspendácia Ruska jej pomohla aklimatizovať sa medzi najlepšími desiatimi celkami. Vďaka dvom šiestym miestam na najaktuálnejších dvoch majstrovstvách sveta je Slovensko na tom papierovo lepšie a túto pozíciu potvrdilo. V prvom zápase sme síce dvakrát viedli, ale Nemci sa päť a pol minúty pred koncom dostali do vedenia 3:2. Naši mladíci napriek tomu stihli vyrovnať a v čase 59:46 rozhodol Stanislav Gron o našom triumfe 4:3. Okrem juniora HKM Zvolen skóroval aj Roman Kukumberg, Lukáš Klečka a Richard Baran.

Slovensko "20" - Nemecko "20" 4:3 (1:1, 1:0, 2:2)
Góly: 19. Kukumberg (Fedor, Vojtech), 32. Klečka, 58. Baran (Klečka), 60. Gron (Beluško, Valent) – 20. Sager, 47. Ruckdächsel (Vinzens), 55. Sumpf (Kaiser). Rozhodcovia: Hronský, Stano – Jedlička, D. Konc ml.
Zostava SR 20: Slávik – Baran, Eperješi, Královič, Pišoja, Chromiak, Valent, Beluško – Klečka, Fedor, Kukumberg – Císar, Pobežal, Cedzo – Vojtech, Pitka, Gron – Maruna, Párička, Havadej – Lašš

Na pozitívny výsledok Slováci nadviazali aj na druhý deň na rovnakom ľade. Gólov tentoraz padlo menej. Na úvodný sa čakalo až do 34. minúty a vzápätí sme odskočili na 2:0. O presný zásah svoje štatistiky obohatil Peter Valent a Matúš Vojtech. Alan Lenďák v našom bránkovisku čelil 27 pokusom súpera a za svoj chrbát nepustil žiaden z nich. Dvojgólové vedenie ostalo v platnosti až do záverečnej sirény a spokojní tak môžeme byť s dvomi úspechmi v riadnom hracom čase. "Dvojzápas s Nemeckom hodnotím veľmi pozitívne, keďže sme mali možnosť vidieť solídny tím. Výkon v prvom zápase spĺňal naše očakávania, hoci bol pre chlapcov premiérový v novej sezóne. V druhom dueli sme sa ešte zlepšili a dnes to malo slušnú kvalitu z oboch strán," nechal sa počuť hlavný tréner Ivan Feneš.

Slovensko – Nemecko 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)
Góly: 34. Valent (Císar), 34. Vojtech (Pitka, Gron). Rozhodovali: Žák, Klejna – Durmis, Tichý
zostava SR: Lenďák – Baran, Valent, Královič, Pišoja, Chromiak, Beluško, Eperješi – Kukumberg, Pobežal, Cedzo – Klečka, Fedor, Císar – Vojtech, Pitka, Gron – Lašš, Párička, Havadej – Maruna