Hokej - 29.07.2024 12:14

Osemnástka letí do zámoria na Hlinka Gretzky Cup

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Zostava slovenskej hokejovej reprezentácie do 18 rokov nabrala pred Hlinka Gretzky Cupom 2024 finálnu podobu. Trénerský tím okolo Martina Dendisa skompletizoval zoznam 21 korčuliarov a troch brankárov, ktorí v utorok poletia do kanadského Edmontonu a následne si zahrajú nielen dva prípravné zápasy s USA a Kanadou, ale najmä samotný prestížny dorastenecký medzinárodný event. S posledným rezom káder opustili obrancovia Adam Kalman s Matejom Bajzom a útočníci Ivan Berčík s Tomášom Ráczom.

"Zápasy s Ukrajinou nám ukázali, že sme dobre kondične pripravení. Úvodné prípravné duely mali kondičný charakter a zároveň sme videli základné štruktúry a princípy, na ktorých pracujeme. Budeme musieť naďalej pracovať na zlepšení hry špeciálnych formácií, na vhadzovaniach a taktiež aj na ostatných detailoch hry," povedal pre web Hockeyslovakia tréner Martin Dendis, ktorého tím mal svoj stan vo finále prípravy rozložený v Piešťanoch. "Zameriavame sa hlavne na proces. Pre nás sú vrchol sezóny majstrovstvá sveta. Toto je pre všetkých ostrý štart novej sezóny. Očakávame, že od chlapcov uvidíme tie pevky, na ktorých sme pracovali počas doterajšej prípravy. Rovnako chceme vidieť nasadenie a vôľu vyhrať každý zápas," dodal smerom k ambíciám.

Minulý rok Hlinka Gretzky Cup na domácom ľade Slovensku vôbec nevyšiel a skončilo na poslednom ôsmom mieste. Lepší dojem naša "osemnástka" zanechala na svetovom šampionáte vo Fínsku, kde sme skončili štvrtí. Tohtoročný turnaj na počesť Ivana Hlinku a Waynea Gretzkeho začína v pondelok 5. augusta a naši sú účastníkmi otváracieho duelu proti Švédsku. V našej základnej skupine pokračujeme proti Kanaďanom a Švajčiarom. Lepšie dva tímy postúpia do semifinále a dianie sa následne vetví do bojov o konečné umiestnenie.

Program Slovenska na Hlinka Gretzky Cupe 2024:
Pondelok, 5. augusta o 20:00: Švédsko – Slovensko
Streda, 7. augusta o 03:30: Slovensko – Kanada
Štvrtok, 8. augusta o 01:30: Slovensko – Švajčiarsko
Piatok, 9. augusta: 20:00 zápas o 5. miesto, 21:00 zápas o 7. miesto, 23:30 semifinále 1
Sobota 10. augusta: 03:30 semifinále 2, 21:30 zápas o 3.miesto
Nedeľa 11. augusta o 02:00 finále

Nominácia Slovenska na Hlinka Gretzky Cup 2024:
Brankári: Roberto Leonardo Henriquez (HC Slovan Bratislava), Michal Prádel (MHK Dolný Kubín), Patrik Brezáni (HKM Zvolen)
Obrancovia: Patryk Zubek (Barani Banská Bystrica), Patrik Rusznyák, Tomáš Tomaškovič (obaja HC Slovan Bratislava), Michal Tkáč (HC Košice), Matúš Lisý (HK Nitra), Adam Goljer (HK Dukla Trenčín), Adrian Raška (Vlci Žilina), Michal Čapoš (AIK Štokholm, Švédsko)
Útočníci: Lukáš Tomka (Barani Banská Bystrica), Tomáš Chrenko, Adam Nemec (obaja HK Nitra), Samuel Murin, Andrea Straka (obaja HK ŠKP Poprad), Martin Kalis, Timothy Kazda, Tobias Tomík (všetci HK Dukla Trenčín), Alex Mišiak (HKM Zvolen), Pavol Morávek (Nordic Hockey Academy, Rakúsko), Ján Chovan (Tappara Tampere, Fínsko), Michal Svrček (Brynäs IF, Švédsko), Adam Saloň (South Kent School, USA)