Program
Hokej - 03.05.2024 08:14

Druhý vzájomný zápas s poľskými hokejistami v tomto desaťročí

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Víťazstvo poľských hokejistov nad Sovietskym zväzom na Majstrovstvách sveta 1976 v Katowiciach je jedným z najväčších prekvapení, aké si scéna IIHF pamätá. Elitnú kategóriu svetových šampionátov si však náš severný sused zahral naposledy v roku 2002 a odvtedy pobýval v druhej a tretej výkonnostnej divízii. Takto pred rokom si však spoločne s Veľkou Britániou vybojovali návrat medzi elitu a v rámci svojej prípravy sa stretnú aj so Slovenskom. Pôjde len o druhý vzájomný zápas týchto generácií hráčov. V kvalifikácii pekinských olympijských hier zverenci Craiga Ramsayho vyhrali jasne 5:1.

Lavičke nášho predposledného súpera v príprave šéfuje Slovák. 54-ročný bratislavský rodák Róbert Kaláber v minulosti viedol aj Duklu Trenčín a v roku 2014 sa presunul do Poľska, pôvodne na klubovú úroveň. Na lavičke JKH GKS Jastrzebie má absolvovanú okrúhlu desiatu sezónu a štvrtý rok zároveň trénuje národný tím. Pred ním absolvoval dve majstrovstvá sveta s Bulharskom. V roku 2019 Poliakom o vzájomný zápas s Rumunskom ušiel postup do 1A divízie, no po covide si chuť napravili. Vyhrali domáci šampionát 1B a po ňom ukoristili druhé postupové miesto aj na turnaji v britskom Nottinghame.

Od úspešných majstrovstiev sveta nie sú výsledky červeno-bielych orlov ideálne. V novembri síce vyhrali Pobaltský pohár a poradili si na ňom s oklieštenou zostavou Lotyšska, no vo februári nezvládli tretiu fázu olympijskej kvalifikácie a v čase vrcholiacej šampionátovej prípravy majú bilanciu 2-4. Po dvoch víťazstvách nad Maďarskom ich vo dvojzápase zdolalo Slovinsko aj Veľká Británia. Náš tím toho má odohraného viac a lepšie naša forma vyzerala v prvej polovici vypísaného programu. Momentálne sme na piatich výhrach a troch prehrách. Po tomto súboji nás čaká už len meranie síl so Spojenými štátmi americkými a potom už ostré zápolenie v Ostrave. Poliaci budú našim súperom aj v základnej skupine ako štvrtí v poradí.