Hokej - 01.05.2024 09:51

Praha vždy lákala. Toto sú najväčšie potvrdené mená pre MS

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Takto o dva týždne už bude v plnom prúde program 87. majstrovstiev sveta v hokeji, ktorých tohtoročných dejiskom je Česká republika a premiérovo si ich budete môcť pozrieť na staniciach Joj, Joj Plus a Joj Šport. Okrem samotných vystúpení národných tímov každoročne pútajú veľkú pozornosť aj veľké mená, ktoré sa zúčastnia turnaja. Tými sú tradične hokejisti z NHL a o takých Praha a Ostrava nebude mať núdzu.

Aktuálna draftová jednotka po ôsmich rokoch

Najvyššie vydraftovaných hráčov zo svojich ročníkov si v minulosti na majstrovstvách sveta zahralo veľa, viacerí majú takýchto akcií absolvovaných viac. Najaktuálnejšia draftová jednotka však bežnou vecou nebýva. Dres reprezentačného "Ačka" Kanady si premiérovo oblečie 18-ročný center Connor Bedard, v mládeži úspechmi a oceneniami ovenčený talent. Len jedenásť mesiacov od prvenstva v nováčikovskom výbere sme mohli na MS sledovať naposledy ešte Connora McDavida v sezóne 2015/16. Krátko pred ním to bol aj Aaron Ekblad a Nathan MacKinnon. Juraj Slafkovský sa po svojej prvej sezóne v NHL šampionátu nezúčastnil a pre úplnosť môžeme doplniť, že reprezentačnú akciu absolvoval ako aktuálna draftová jednotka aj Owen Power (olympijské hry) a Auston Matthews (Svetový pohár za výber Severnej Ameriky). Zo zoznamu bývalých draftových jednotiek by si v Česku okrem spomenutého Bedarda a Slafkovského mal zahrať aj Švéd Rasmus Dahlin, Švajčiar Nico Hischier a Kanaďan Owen Power.

Viac NHL-károv aj v slovenskom drese

Minulý rok v Rige mal tréner Craig Ramsay k dispozícii šesticu hráčov zo zámoria, z toho štyroch z NHL. V tohtoročnom výbere figurujú piati muži, ktorí v prebiehajúcej sezóne nazreli do najlepšej ligy sveta a ďalších túžobne očakávame na základe vypadnutia ich klubu v play-off. Pôjde tak o najpočetnejšie zastúpenie NHL-károv v našej nominácii od domácich majstrovstiev 2019, kedy sa do služby hlásilo až deväť zámorských hráčov a šestica s príslušnosťou ku klubu profiligy (Andrej Sekera, Tomáš Tatar, Martin Marinčin, Richard Pánik, Erik Černák a Christián Jaroš). Samozrejme, nespí ani konkurencia, ale pri pohľade na črtajúcu sa slovenskú zostavu by naša konkurencie schopnosť mohla byť vysoká.

Domáce Česko má o motiváciu postarané

Veľmi čerstvý je aktualizovaný svetový rebríček IIHF, v ktorom Česko figuruje na ôsmom mieste. Ide o historicky najhoršie umiestnenie našich susedov, ktorí v raných časoch fungovania samostatného národného tímu ťažili z československých úspechov a krátko po svojom zlatom hetriku na začiatku aktuálneho tisícročia figurovali v top trojke svetového renkingu. Po svojom najaktuálnejšom majstrovskom titule v roku 2010 boli piati a prepočet výsledkov z najaktuálnejších štyroch rokov ich zosunul za Švajčiarov, Nemcov či Američanov. Radim Rulík, štvrtý český tréner za ostatných päť rokov, si je dobre vedomý svojej zodpovednej a dôležitej úlohy. Pracoval so širokým zoznamom hráčov a ani potenciálnym posilám spoza mora istotu miesta v tíme nedáva. Momentálne už má k dispozícii Petra Mrázka zo Chicaga, Karola Vejmelku z Arizony, Radka Gudasa z Anaheimu, Jana Ruttu a Filipa Zadinu zo San Jose či Ondřeja Paláta a Tomáša Noseka z New Jersey.

Praha hviezdy vždy lákala

Hlavné mesto Českej republiky je nesporne destináciou, ktorej návšteva láka a tak k tomu vždy pristupovali aj hviezdni športovci v minulosti. V roku 2004 ju navštívili mená ako Heatley, Jokinen, Alfredsson, Niedermayerovci, Kovaľčuk alebo Drury, v roku 2015 pribudol Spezza, Crosby, Eberle, Moziakin, Panarin, Malkin, Eichel aj Rinne. Čaro tohto mesta sľubuje účasť elitných technikov aj korčuliarov i teraz. Javorové listy potvrdili víťaza Stanley Cupu spred piatich rokov Jordana Binningtona, 62-bodového Jareda McCanna či sľubného beka Kaidena Guhleho. Najväčšie mená pritom ešte len prídu. Silnejšie sa nateraz javí potvrdená časť zostavy USA s Lukeom Hughesom, Sethom Jonesom, Johnnym Gaudreauom, Coleom Caufieldom, Bradym Tkachukom či Dylanom Larkinom. Švédi zase potvrdili kvalitné brankárske duo Samuel Ersson - Filip Gustavsson a smerom dopredu Erika Karlssona či Joela Erikssona Eka.

Dohodnuté hviezdy "z druhej vlny"

Ak by Fínsko nastúpilo v akejkoľvek zostave, nikto by ich nikdy nenazval outsidermi. Realita však je taká, že pri svojich päťdesiatich hokejistoch v NHL dosiaľ avizovanými menami neohúrilo. Najviac zarezonovalo meno Mikaela Granlunda a Jesseho Puljujärviho. V rámci svojich možností budú silní aj Švajčiari. Hneď po konci základnej časti sa im prisľúbila silná dvojica z New Jersey - Nico Hischier a Jonas Sieganthaler, druhý najproduktívnejší hráč Chicaga Philipp Kurashev aj jediný švajčiarsky brankár v NHL Akira Schmid. Nemecko má mať k dispozícii JJ-a Peterku z Buffala i gólmana Philippa Grubauera zo Seattlu a na svoj piaty seniorský šampionát sa chystá najväčší nórsky klenot súčasnosti Mats Zuccarello. Predbežné predturnajové menoslovy počítajú aj s columbuskou brankárskou oporou Elvisom Merzlikinsom a francúzskym útočníkom Pierrom-Édouardom Bellemarom, ktorý uzavrel okrúhlu desiatu sezónu v profilige.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora