Program
Hokej - 06.02.2024 18:01

Dvojzápas perspektívnych zostáv s prvým šampionátovým súperom

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Slovenská hokejová reprezentácia sa vo dvoch februárových prípravných zápasoch stretne so svojim najčastejším súperom v predšampionátových obdobiach a zároveň prvým súperom na Majstrovstvách sveta 2024. Podobne ako minulý rok, Slovensko a Nemecko sa dohodli na stretnutí omladených výberov s hornou hranicou 25 rokov. Dejiskom duelu bude Zvolen, kam sa národný tím vracia po 24 rokoch. Pred rokom podobne ladené tímy zohrali dvojzápas v Michalovciach a v Košiciach, kde hnal tím Craiga Ramsayho vpred plný dom. V novembri sme tohto súpera dokázali zdolať na jeho ľade v rámci Deutshcland Cupu a to nám teraz bude chcieť tím Harolda Kreisa oplatiť.

"Chceme vidieť v akcii nových hráčov a zoznámiť ich s medzinárodnou úrovňou. Pre viacerých to bude premiéra v mužskej reprezentácii. Nemali sme veľa času na spoločnú prácu, no zatiaľ sme spokojní s tým, ako zapadli do nášho štýlu hry a stratégie, s ktorou na Slovensko cestujeme. Pre nás, ako trénerov, budú tieto dve stretnutia veľmi dôležitou spätnou väzbou," predstavil svoj tím kouč Harold Kreis. Trochu iný pohľad má na zostavu pre zvolenskú akciu náš asistent trénera Peter Frühauf: "My sa neradi bavíme, že robíme výber do 25 rokov. Keď zoberieme prierez výberov z predošlých akcií, tak máme vždy mladý tím okolo 25 rokov. Náš výber je zložený z nových mien a mladších hráčov, ktorí v reprezentácii ešte neboli. Myšlienka je jasná - chceme mať čo najširší záber smerom k majstrovstvám, aby bol 'mech' hráčov čo najväčší. V prípade zranení a poklesu formy by sme vďaka tomu vedeli vytiahnuť iných hráčov,"

V slovenskom tíme sú štyria reprezentační nováčikovia - Vladimír Glosár, Boris Brincko, Oleksij Myklucha a Róbert Džugan. Naopak, najskúsenejšími reprezentantmi vo výbere sú Michal Ivan (44 zápasov), Miloš Roman (38), Alex Tamáši (35) či Martin Bučko (29). 24-členná nominácia obligátne pozostáva z dvoch brankárov, deviatich obrancov a trinástich útočníkov. Ide výlučne o hráčov českej a slovenskej extraligy, pričom desať nominovaných si zahralo na Vianočnom Kaufland Cupe, šiesti absolvovali okrem neho aj Nemecký pohár. Nemci reprezentujú výlučne hráči domácej DEL, pričom niektorí mladíci sa striedavo objavujú aj na klziskách domácej druhej najvyššej súťaže. Spomedzi jednotlivcov možno spomenúť brankára s dvomi účasťami na juniorských majstrovstvách sveta Floriana Bugla, talentovaného beka a účastníka troch mládežníckych šampionátov Adriana Kleina či slušne bodujúcich mladých útočníkov Danja Leonhardta, Philippa Kraußa a Luisa Schinka.

Nemecko rozhodne nie je slovenským obľúbeným súperom a z najaktuálnejších vzájomných zápasov sme častejšie boli na strane zdolaných. Z ostatných siedmich stretnutí sme padli až šesťkrát a túto šnúru sme preťali práve v novembri. Na majstrovstvách sveta 2022 sme prehrali 1:2, na olympijských hrách v Pekingu sme však uspeli 4:0. Oba prípravné zápasy Slovensko - Nemecko začínajú o 18:00 a my sa vo vysielaní prihlásime polhodinku vopred so štúdiom.

Nominácia Slovenska na dvojzápas s Nemeckom:
brankári: Vladimír Glosár (HK Dukla Ingema Michalovce), Samuel Hlavaj (HC Škoda Plzeň, ČR)
obrancovia: Michal Beňo, Marek Korenčík, Andrej Golian (všetci HC Slovan Bratislava), Boris Brincko (HK Poprad), Martin Bučko (HC Dynamo Pardubice, ČR), František Gajdoš (HK Nitra), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec, ČR), Dávid Mudrák (HKM Zvolen), Marko Stacha (HK Nitra)
útočníci: Jozef Baláž (HK Dukla Trenčín), Viliam Čacho (HC Oceláři Třinec, ČR), Oleksij Myklucha, Róbert Džugan (obaja HK Spišská Nová Ves), Martin Faško-Rudáš (Bílí Tygři Liberec, ČR), Miloš Roman, Patrik Hrehorčák (obaja HC Oceláři Třinec, ČR), Matej Kašlík (HKM Zvolen), Andrej Kollár (Kometa Brno, ČR), Andrej Kukuča (HK Poprad), Adam Lukošik (HC Slovan Bratislava), Oliver Okuliar (Mountfield Hradec Králové, ČR), Alex Tamáši (Mountfield Hradec Králové, ČR)

Nominácia Nemecka na dvojzápas so Slovenskom:
brankári: Jonas Stettmer (Eisbären Berlín), Florian Bugl (Straubing Tigers), Tobias Ancicka (Kölner Haie)
obrancovia: Adrian Klein (Straubing Tigers), Eric Mik, Korbinian Geibel (obaja Eisbären Berlín), Jan Luca Sennhenn (Kölner Haie), Moritz Wirth (Düsseldorf EF), Arkadiusz Dziambor (Schwenninger Wild Wings), Fabrizio Pilu (Adler Mannheim), Philipp Preto, Nicolas Appendino (obaja Fischtown Pinguins)
útočníci: Taro Jentzsch, Cerdic Schiemenz (obaja Iserlohn Roosters), Veit Oswald, Nikolaus Heigl (obaja EHC Mníchov) Tim Fleischer, Danjo Leonhardt (obaja Norimberg Ice Tigers), Tim Brünnhuber (Straubing Tigers), Alexander Blank (Düsseldorf EF), Philipp Krauß, Jan Nijenhuis (obaja ERC Ingolstadt), Tim Wohlgemuth, Robin Van Calster (obaja Kölner Haie), Luis Schinko (Grizzlys Wolfsburg)

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora