Program
Hokej - 30.01.2024 17:31

Osemnástka má ešte päť duelov na prvé víťazstvo

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Výber reprezentantov do 18 rokov má pred sebou posledných päť zápasov v rámci svojho seniorského ligového pôsobenia v ročníku 2023/24 a potom sa poberie na svetový šampionát do Fínska, ktorý vám ponúkneme v priamych prenosoch na stanici Joj Šport. V Slovenskej hokejovej lige je zatiaľ bez víťazstva a na konte má jediný bod, hoci si na koniec januára naplánoval dva zo svojich najlepších výkonov. V posledný štvrtok mesiaca dotiahol silnú Považskú Bystricu do predĺženia a v posledný januárový utorok kvalitne trápil Aquacity Pikes. V zápase mali mladíci viac striel na bránku a dve a pol minúty pred koncom sa za stavu 1:2 odhodlali ku záverečnému vabanku, no následne dvakrát inkasovali do prázdnej bránky.

Osemnástka je súčasťou SHL-ky od sezóny 2019/20, kedy zaujala dovtedajšie miesto juniorskej reprezentácie. Zdá sa, že aktuálny ročník pod taktovkou Martina Dendisa bude výsledkovo najslabším. Doterajší negatívny rekord držala partia z premiérovej sezóny, ktorá do víťazného konca dotiahla dva z dvadsiatich duelov a celkovo nazbierala päť bodov. V rokoch 2021 až 2023 mali nádejní reprezentanti program bohatší a zahrali si až 24 stretnutí, z ktorých vyhrali zhodne po tri. Najlepšie boli dobre známe ročníky narodenia 2003 a 2004 s Petrovským, Žlnkom, Repčíkom, Molnárom, Šotekom, Žabkom či Urbanom. Nad seniorskými súpermi vyhrali až päťkrát a nazbierali dvanásť bodov.

Pokiaľ v ostávajúcom programe tím okolo Liščinského, Prokopoviča, Beluška alebo Húževku nedokáže zaznamenať víťazstvo, bude to vôbec prvý raz v histórii projektu. Všetkým ich predchodcom sa to podarilo najneskôr v desiatom zápase. Momentálne má Joj Šport Slovensko 18 za sebou už 19 duelov. Zdôrazniť treba, že ide o celok s vekovým priemerom na úrovni 16,8 roka a konfrontuje sa s mužstvami, ktoré ťahajú štyridsaťroční veteráni a muži s trojciferným počtom odohraných zápasov v extralige alebo prvej lige. O poznanie viac to mladíkom padá v juniorskej extralige. Aj tam majú proti sebe starších hokejistov, no s bilanciou 10-2 možno povedať, že ide o najsilnejší tím súťaže. S priemerom 2,5 získaného bodu na zápas sú na tom lepšie ako Nitra, Slovan či Banská Bystrica.

Majstrovstvá sveta dorasteneckej vekovej kategórie začínajú 25. apríla a trvajú desať dní. Slováci sa v základnej skupine stretnú s výbermi USA, Lotyšska, Fínska a Nórska. Po minuloročnej semifinálovej účasti môže byť slovenský fanúšik namlsaný, avšak tohtoročný tím pôjde do akcie s oveľa skromnejšími cieľmi a primárnou úlohou bude výhra nad Lotyšmi alebo Nórmi, ktorá zaistí záchranu a s ňou postup do štvrťfinále. Reč je o ročníkoch 2006 a 2007, z ktorých máme v zahraničí bekov Luku Radivojeviča (Örebrö HK) a Michala Čapoša (AIK Štokholm), centrov Jána Chovana (Tappara Tampere), Michala Svrčeka (Brynäs IF), Tobiasa Pitku (Victoria Grizzlies) a Ondreja Marunu (Charlottetown Islanders) aj krídelníkov Thea Kissa (University of Massachusetts) a Alexa Zálešáka (MoDo Hockey).

Ostávajúci program Joj Šport Slovensko 18 v Tipos SHL:
štvrtok 1. februára o 12:00: Modré Krídla Slovan - Slovensko '18
štvrtok 15. februára o 12:00: HK MŠK Indian Žiar nad Hronom - Slovensko '18
utorok 20. februára o 12:00: HK Gladiators Trnava - Slovensko '18
štvrtok 22. februára o 11:00: HK Skalica - Slovensko '18
utorok 27. februára o 12:30: TSS Group Dubnica - Slovensko '18

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora