Program
Hokej - 29.12.2023 06:19

Predchádzajúce rande s Nórmi boli záchranárske či "béčkové"

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Tretím súperom slovenskej hokejovej reprezentácie dvadsaťročných je Nórsko. Severania na reprezentačnom fóre prechádzajú veľkým omladením zostavy, čo sa dotýka všetkých vekových kategórií. Nový tréner Tobias Johansoon už nepočíta s harcovníkmi ako je Lindström, Olimbovci, Roymark, Holos, Forsberg alebo Thoresen a niekoľko juniorov sa nebál vziať ani na seniorský šampionát. Tí teraz majú byť lídrami "dvadsiatky" a popri nich rastú aj sedemnásťroční chlapci. Nórsko je jediným tímom na majstrovstvách sveta vo Švédsku, ktoré nemá žiadneho vydraftovaného hokejistu. Aj tretí slovenský zápas začína o dvanástej hodine a my sa mu venujeme vopred so zápasovým štúdiom.

Vzhľadom na skúsenosti možno medzi top hviezdy nášho súpera zaradiť Michaela Brandsegga-Nygarda. Pokiaľ sa krídelník švédskej Mory zmestí v najbližšom drafte do 42. miesta, bude historicky najvyššie vydraftovaným hokejistom svojej krajiny. A všetky prognózy zatiaľ naznačujú, že sa tak stane. Dobré výkony vo švédskej juniorskej lige predvádzajú aj útočníci Mats Bakke Olsen a Oskar Kind Bakkevig. Spomenúť môžeme aj šikovného beka Tobiasa Bjerckeho Larsena, ale v celosvetovom meradle nie je reč o žiadnych diamantoch. Zostava s brankárskou jednotkou juniorky HIFK, štrnástym najproduktívnejším hráčom QMJHL a vyše trdisaťbodovými hráčmi OHL je v tomto meraní síl nespochybniteľným favoritom.

Keď dvadsiatky Slovenska a Nórska hrali proti sebe naposledy na majstrovstvách sveta, písal sa rok 2011 a šlo o zotrvanie v elitnej kategórii. Aj vďaka štyrom gólom Richarda Pánika sme v New Yorku vyhrali 5:0. Partie, ktoré má k dispozícii Ivan Feneš a Christer Nylund si však zase také cudzie nie sú. Pred rokom v prípravnom dueli naši hráči do 20 rokov rovesníkom z radov "polárnych medveďov" podľahli 3:4 po predĺžení a prehrou 4:5 po samostatných nájazdoch skončil aj prípravný duel reprezentácií do 18 rokov spred dvoch týždňov. Práve cez nórskych dorastencov však viedla cesta našej reprezentácie naspäť do elitnej kategórie v apríli 2022. Honzek, Sýkora, Dvorský, Suchý a Repčík sa vtedy strelecky podpísali pod triumf 5:2.