Program
Hokej - 26.12.2023 12:00

Dvadsiatka otvára šampionát sviatočným derby s Českom

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Pripravený je štart 48. edície svetového šampionátu hokejistov do dvadsať rokov a slovenský výber ho otvorí sviatočne po náboženskej aj športovej stránke. Na svätého Štefana sa totiž tím Ivana Feneša stretne s Českom, ktoré bolo našim súperom aj na minuloročnom šampionáte. Duel sme vtedy prehrali o gól a v tejto vekovej kategórii to za ostatné obdobie bývajú spravidla veľmi tesné a vyrovnané zápasy. V našom vysielaní sa duelu venujeme 26. decembra od 11:30. Sledujte na stanici Joj Šport alebo cez aplikáciu Joj Play.

Pri tomto ročníku hokejistov si môžeme spomenúť osem mesiacov starý zápas na majstrovstvách sveta "osemnástok". Za účasti viacerých členov aktuálnych juniorských kádrov sa zrodila remíza 2:2 a na jej konci Slováci strhli nájazdové víťazstvo na svoju stranu. Na turnaji sme dokráčali až do semifinále a hoci z toho cenný kov nebol, dostatok kvality má v kádri aj tohtoročný tím juniorov. Ani Česko však však do švédskeho Göteborgu nepricestovalo bez ambícií. V kádri sú pamätníci striebra z Majstrovstiev sveta 2023 aj druhého miesta z augustového Hlinka Gretzky Cupu v Trenčíne.

Zrodiť sa teoreticky môže súboj dvoch najvyššie vydraftovaných brankárov z tohto ročníka, keďže po Adamovi Gajanovi z 35. miesta siahlo Chicago a prakticky hneď potom sa na scénu dostal Michael Hrabal vďaka Arizone. Náš tím do boja vedie Adam Sýkora, pôsobiaci v seniorskej AHL, a dopĺňajú ho mimoriadne produktívni útočníci z juniorskej OHL Dalibor Dvorský či Filip Mešár. V zadných radoch by to malo stáť na tohtoročnej draftovej 45-ke Maximovi Štrbákovi. V českom tíme je osem hráčov, na ktorých drží práva niektorý z celkov NHL. Očakávanou oporou bude center Jiří Kulich, ktorého trochu nečakane na majstrovstvá uvoľnilo Buffalo, za ktoré už absolvoval aj debutový zápas. V útoku to bude o oporách z predošlých veľkých mládežníckych turnajov, Matyášovi Šapovalivovi a Eduardovi Šalém a pozornosť púta aj obranca Adam Jiříček, ktorý by mohol nasledovať brata a v najbližšom drafte sa podľa viacerých zmestí do top desiatky.

Nakopne sa slovenský tím s jedenástimi vydraftovanými hráčmi do turnaja víťazne a presvedčí aj najväčších skeptikov o svojej kvalite?