Program
Hokej - 10.11.2023 18:21

Bell Centre už nie je najväčším zimným štadiónom sveta

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Slávny domovský stánok Montrealu Canadiens už nie je najväčším na svete. V Rusku sa do prevádzky dostáva nový štadión SKA Petrohrad, ktorého kapacita je 21 500 miest, čím o štyri stovky prekonáva Bell Centre. Štadión kapacitne výrazne prevyšuje aj doteraz najväčší v Európe. Tým bola osemnásťtisícová Lanxess Arená v Kolíne nad Rýnom. Výstavba trvala viac ako tri roky a stála približne 400 miliónov eur. Otvárací zápas je naplánovaný na začiatok decembra a bude ním Zápas hviezd Kontinentálnej hokejovej ligy.

SKA Arena s dokončením citeľne meškala. Pôvodne sa tam mal konať svetový šampionát 2023, no pre inváziu na Ukrajine IIHF turnaj Rusom odobrala a tým sa tlaky na deadline zmenšili. Okrem kapacity je aj rozlohou najväčšia na svete pre hokejové účely a cenovo sa prirodzene zaradila medzi najdrahšie postavené. Primárne ju bude využívať petrohradský tím, dvojnásobný víťaz Gagarinovho pohára, na ktorého domáce stretnutia tento rok chodí priemerne jedenásť až dvanásť tisíc divákov. Aby sa naplnil dvojnásobok, v klube budú mať čo robiť.

S myšlienkou postavenia megalománskeho štadióna prišiel oligarcha Gennadij Timčenko, výrazne napojený na prezidenta Ruskej federácie. Do veľkej miery financuje chod SKA, zároveň bol spolumajiteľom Jokeritu Helsinki aj jeho Hartwall Areny. Jeho nápad z roku 2018 bol jedným z hlavných argumentov, prečo IIHF na čele s Reném Faselom šampionát pridelila práve Rusku. Šlo ešte o obdobie pred vojnou a majstrovstvá sveta by sa vrátili do Ruska po siedmich rokoch. Petrohrad bol vtedy spoluhostiteľom s Moskvou. V druhom najväčšom meste krajiny sa predtým hralo naposledy v roku 2000 a Slovensko ukoristilo striebro.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora