Program
Hokej - 08.11.2023 09:01

Zostava z českej a slovenskej ligy pripravená na Nemecký pohár

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Približne 180 dní, ktoré ostávajú do začiatku hokejových Majstrovstiev sveta 2024 zďaleka nie sú takou dlhou dobou, ako by sa na počutie mohlo zdať. Tréneri majú najvyšší čas na to, aby začali dávať dokopy svoje šampionátové zostavy a Nemecký pohár je prvým medzištátnym turnajom, ktorý na to dáva priestor. Tradične sa do nominácií dostávajú debutanti aj trochu nečakané mená, ktoré však pôsobením v klube upútali svoju pozornosť. Slovenské novembrové vystúpenia v Krefelde alebo Augsburgu sú už neoddeliteľnou súčasťou reprezentačného kalendára a hoci v novom dejisku, nevynechá sa to ani tento rok.

Deutschland Cup vysielame na Joj Športe v priamych prenosoch a tím Craiga Ramsayho si postupne zahrá s Rakúskom, Dánskom a Nemeckom. Turnaj začal písať svoju tradíciu už na konci 80. rokov a aktuálne pôjde o jeho 34. ročník. Zaujímavou zmenou je, že v rovnakom termíne zohrajú svoje duely aj ženské tímy, avšak bez slovenskej účasti. Toto zloženie sa bude výrazne líšiť a Nemky si pozvali Dánsko, Fínsko a Česko. Mení sa aj hala a organizátor siahol po bavorskom meste Landshut, rozlohou a počtom obyvateľov porovnateľný s našou Banskou Bystricou alebo Trnavou. Hrať sa bude v päťtisícovej Fanatec Arene, kde sa v roku 2022 hrali dorastenecké majstrovstvá sveta.

Minulý ročník Nemeckého pohára nášmu výberu vôbec nevyšiel a po troch prehrách obsadil posledné miesto. Dánom a Rakúšanom podľahol po predĺžení a na konci prišla prehra 0:3 s Nemeckom. O čosi lepšie spomienky sú na edíciu 2021, kedy sme boli druhí za domácimi reprezentantmi. Naposledy Slovensko tento turnaj vyhralo v roku 2016, v zostave s Lacom, Čajkovským, Draveckým, Mikúšom alebo Graňákom. Celkovo to bolo naše štvrté prvenstvo na novembrovej predšampionátovej previerke.

Otváracím zápasom bude stretnutie Slovenska s Rakúskom, 9. novembra od 12:30. Pozornosť v našej zostave pútajú nováčikovia. Matej KašlíkSilvester Kucko, Marek Korenčík a Andrej Kukuča. Prvého menovaného si extraligoví priaznivci v tejto sezóne veľmi dobre všímajú a po nenápadnej prvej sezóne vo zvolenskom drese má momentálne priemer viac ako bod na zápas. Kusko je menej známou postavou. 28-ročný forward od detstva pôsobí v Česku a tento rok je hráčom HC Olomouc. Bude zaujímavé sledovať, aké využitie a miesto v tíme preňho kanadský tréner má. Korenčík s Kukučom do tímu pribudli v pondelok ako náhrada za zraneného Dávida Mudráka a Petra Zuzina. Z 23 nominovaných hokejistov je jedenásť zo slovenskej ligy a dvanásť z českej. Medzi najväčšie hviezdy patrí zadák Peter Čerešňák, spolunajlepší strelec českej ligy Oliver Okuliar a účastník bronzovej olympiády Samuelo Takáč. Po štyroch rokoch sa do národného mužstva vracia Lukáš Cingel, účastník dvoch majstrovstiev sveta a jednej olympiády, a v bránke sa budeme spoliehať na litvínovského Mateja Tomeka a plzenského Samuela Hlavaja.

Zostava Slovenska pre Nemecký pohár 2023
Brankári: Samuel Hlavaj (Plzeň, ČR), Matej Tomek (Litvínov, ČR)
Obrancovia: Samuel Hain (Zvolen), Michal Beňo, Andrej Golian, Marek Korenčík (všetci Slovan Bratislava), František Gajdoš (Nitra) Martin Bučko, Peter Čerešňák (obaja Pardubice, ČR), Michal Ivan (Liberec, ČR)
Útočníci: Matej Kašlík, Juraj Šiška (obaja Zvolen), Jakub Minárik, Samuel Takáč (obaja Slovan Bratislava), Jozef Baláž (Trenčín), Andrej Kukuča (Poprad), Patrik Hrehorčák (Třinec, ČR), Miloš Roman (Třinec, ČR), Lukáš Cingel (Brno, ČR), Martin Faško-Rudáš (Liberec, ČR), Matej Paulovič (Pardubice, ČR), Silvester Kusko (Olomouc, ČR), Oliver Okuliar (Hradec Králové, ČR)
Tréneri: Craig Ramsay, Peter Frühauf, Róbert Petrovický, Ján Lašák

Slovenský program Nemeckého pohára 2023:
Štvrtok, 9. novembra o 12:30: Slovensko - Rakúsko
Sobota, 11. novembra o 11:00: Slovensko - Dánsko
Nedeľa, 12. novembra o 14:30: Nemecko - Slovensko