Hokej - 24.08.2023 12:31

Hokejové družstvo zostupuje do tretej najkvalitnejšej divízie

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Hokejistky Slovenska cestovali na majstrovstvá sveta 1A divízie do Šen-čenu s nádejou, že by sa po desiatich rokoch mohli vrátiť do elitnej šampionátovej kategórie. Namiesto toho sa po šiestich rokoch zosúvajú do tretej. Neefektivita v ofenzíve znamená, že po štyroch odohraných stretnutiach majú na konte len tri presné zásahy a nula bodov. Ide o jediný tím na šesťčlennom turnaji, ktorý v žiadnom z doterajších zápasov nedokázal zabodovať. Po prehrách s Čínou, Holandskom a Nórskom sme proti Dánsku bezpodmienečne potrebovali vyhrať a veriť v priazeň okolností, aby sme sa zachránili. Prehrali sme však 1:2.

Dánky boli strelecky aktívnejšie, no Slovensko napriek tomu viedli 1:0 gólom Barbory Kapičákovej. Tá sa po Bednarikovej a Korenkovej stala len našou treťou strelkyňou na tohtoročných majstrovstvách, ale dobrý pocit z jej presného zásahu súperky pokazili prvotretinovým vyrovnaním a druhotretinovým vedúcim gólom. Dánsko malo byť podľa predturnajových prognóz spoločne s Čínou, Nórskom a Slovenskom ašpirantom na dve postupové miesta. Taktiež mu však turnaj nevychádza a podľahlo domácej ázijskej krajine aj Rakúsku. Senzáciou je zatiaľ Holandsko, ktoré v skorých ranných hodinách vyhralo nad Nórskom 6:3 a má šancu preniknúť do elitnej kategórie, kde ešte nikdy nehralo.

Slovenky na turnaji nemohli počítať so službami hviezdnej Nely Lopušanovej, ktorá sa tesne nezmestila do vekového limitu pre ženy. Vo februári oslávila svoje pätnáste narodeniny. Na majstrovstvách sveta pritom hrá jej rovesníčka, Holanďanka Olsthoornová, narodená o deväť mesiacov skôr, teda v hokejovom ponímaní o sezónu staršia. Naša reprezentácia sa teraz musí chystať na novú partiu konkurentiek, ako je Poľsko, Taliansko, Lotyšsko, Slovinsko a Veľká Británia. Práve to budú súperi na najbližšom šampionáte s označením "1B". Hrať by sa malo v lotyšskej Rige. V tejto divízii Slovenky hrali naposledy v roku 2017. V piatich zápasoch nahrali dvanásť bodov, o dva viac ako Kazašky, a postúpili.