Program
Hokej - 21.08.2023 09:02

Košice titul obhájiť vedia, zbrojilo sa však aj v ostatných kluboch

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Hokejová extraliga nás bude v Joj Športe tento rok zaujímať o poznanie viac ako tomu bolo v minulosti. V našom vysielaní budeme ponúkať priame prenosy aj štúdia k zápasom najlepších hokejových tímov u nás a pri prebiehajúcej letnej príprave je najvyšší čas pozrieť sa, ako jednotlivé tím vyzerajú. Známym faktom je, že liga začína v piatok 15. septembra a 50-kolová základná časť potrvá do marca. V platnosti ostáva aj regionálny systém, v ktorom s geograficky najbližšími súpermi odohrajú jednotlivé celky viac duelov ako so zvyškom ligy. Posledný tím základnej časti automaticky putuje do SHL a majstra Slovenska v edícii 2023/24 spoznáme koncom apríla.

"Nemali sme dôvod meniť formát súťaže, keďže uplynulý extraligový ročník ponúkol veľmi vyrovnaný priebeh. V základnej časti sme sledovali do posledného kola boj o prvé miesto, ale aj o miestenky do štvrťfinále alebo do kvalifikácie o play-off. Napínavé boli tiež súboje o udržanie sa v najvyššej súťaži a sezóna vyvrcholila už tradične divácky atraktívnymi duelmi o majstrovský titul," povedal pre web Hockey Slovakia Rastislav Konečný, manažér športového oddelenia SZĽH.

Zlato obhajujú Košice, ktoré na trón vystúpili už deviaty raz. Z kádra odišiel Southorn, Paršin, Campbell či Slovák. Na druhej strane, udržanie Jääskeläinena, Chovana, Leskinena, Pollocka, Bretona či Fejesa vytvorilo výborné podmienky pre základ veľmi silnej zostavy. Niekoľko zaujímavých posíl "oceliari" ulovili za morom aj v domácich podmienkach a možno od nich čakať ďalšiu veľmi silnú sezónu. Obhajoba majstrovského titulu sa v slovenskej lige v histórii podarila iba šesťkrát, ale práve Košice boli v tomto smere viackrát úspešné.

Semifinálové zloženie pred rokom dopĺňal Zvolen so Spišskou Novou Vsou a Michalovcami. HKM disponoval najlepšou ofenzívou v súťaži, preto je veľmi dôležitým konštatovaním, že elitní strelci ostali v zostave aj pre novú sezónu. Výnimkou je akurát Kanaďan Deven Sideroff. Trh sa však ešte nezavrel a otáznik visí napríklad nad vydraftovaným Marošom Jedličkom. Zárukou gólov by mal byť aj Drake Rymsha z ECHL a ako dobrý kauf sa javí aj americký gólman Jake Kupsky. Dukla Michalovce má za sebou dve veľmi dobré sezóny s konečným piatym a štvrtým miestom, no zásadný výpredaj to za následok nemalo. Chýbať môže 36-bodový americký bek Osburn, no kvarteto kvalitných severoamerických posíl aj šikovný Marek Valach naňho môžu nechať zabudnúť. Najotáznejšie je, či takúto vysokú pozíciu udržia spišskonovoveskí hokejisti. Vedenie Rysov však nespalo a nakupovalo v Dánsku, Česku, Amerike aj IHL.

V zozname sklamaných rozhodne bol Slovan Bratislava, HK Poprad, Dukla Trenčín aj HC '05 Banská Bystrica. Ak to vezmeme od konca, "barani" ani "vojaci" neboli v letnom zozname ašpirantov na titul, no stredoslováci po štvrtom mieste z dlhodobej časti nemohli byť so štvrťfinálovým vypadnutím spokojní. Rovnako aj jedenásťnásobný medailista z Trenčína má určite na viac ako deviate miesto a vypadnutie v predkole play-off. Tobias Ekberg, Filip Ahl, Jonathan Charbonneau, Scott Conway, Tor Immo a Peter Lichanec sľubujú zlepšenie Dukly. Fínsky brankár Samuli Tervo, obrancovia Frank Hora, Bode Wilde a talentovaný Boris Žabka či útočníci Carter Turnbull, Matt Wilkins či Roman Žitný sú prísľubom zlepšeného počasia pod Urpínom.

Bratislavský tím je špecifický v tom, že najvyššie ambície deklaruje v každom ročníku extraligy. O to väčším sklamaním bolo vypadnutie v prvom vyraďovacom kole. Nasledovala veľká prestavba zostavy, no fanúšikovia jej nadšene netlieskajú. Očakáva sa, ako sa v najvyššej súťaži uchytí brankár Samuel Baroš po výbornej sezóne v SHL a namiesto odchádzajúceho Harrisa a MacKenzieho prišli ďalší Kanaďania a Američania, ktorí sú tradične neznámou. V životopise však majú zaujímavé štácie v Nemecku, nadnárodnej IHL alebo AHL. Poprad je trojnásobným vicemajstrom Slovenska, ale na titul stále čaká. Minulý rok boli najväčšími oporami domáci hokejisti, tento rok k nim pribudli zaujímavé mená z cudziny. Za zmienku stojí maďarský brankár Adam Vay aj produktívni hráči z ECHL McFadden do obrany a Dmowski do ofenzívy.

Naspäť na nohy chcú ísť aj tímy z Ponitria. Sľubne vyzerajúca sezóna Novozámčanov priniesla len štvrťfinálovú účasť, kým HK Nitra po finále spred dvoch rokov tentoraz vyhorel. Chýbali najmä presné zásahy a s priemerom 2,5 gólu na kolo sa veľa vody namútiť nedalo. Pozeralo sa preto najmä na útok, kam sa vrátil Marek Slovák so Samuelom Bučekom, pribudol mladučký Tomáš Pobežal a nejaké body z ECHL prinesie aj krídelník Lincoln Griffin. Či to z "corgoňov" môže spraviť ašpiranta na medailu, ťažko odhadovať. Nové Zámky by sa mohli veľmi podobať na svoje minulosezónne "ja". Rozdielový zámorský útok namiesto Jacksona dotvorí Kanaďan Marc-Olivier Roy. Opory zadných radov v kádri ostali, rovnako ako brankár Kantor.

Nováčikov za ostatné roky extraliga veľa nemala, no tí to tradične v novej lige nemajú ľahké. Humenné začína u majstra, ktorému v príprave podľahlo 0:5, a to už vopred vedelo, že zostava z SHL-ky na tejto scéne stačiť nebude. Prišiel brankársky veterán Stanislav Galimov, obranca Jakub Meliško, krídelníci Lukáš Handlovský, Martin Kriška, Dávid Šoltés aj problémový útočník Carson Brière. Skúsenosti chýbať nebudú aj vďaka Kirillovi Ďakovovi a Vitalijsovi Pavlovsovi, ktorí hrali KHL. Už len zo spomenutých mien je zrejmé, že Zemplínčania stavili na skúsenosti. Podobné typy má aj Liptovský Mikuláš. Jakub Sukeľ, Martin Réway alebo Rudolf Huna sú slovenskému fanúšikovi veľmi známe mená. Zo Spartaka Moskva prišiel brankár Alexej Krasikov a nové tváre budeme na Liptove spoznávať aj z amerického prostredia.

Harmonogram Tipos Extraligy 2023/24:
Základná časť (50 kôl): 15. 9. 2023 – 8. 3. 2024, z toho 6 regionálnych kôl (22. 12. 2023 – 5. 1. 2024)
Kvalifikácia o play-off (max. 5 zápasov): 11. 3. – 17. 3. 2024
Štvrťfinále play-off (max. 7 zápasov): 18. 3. – 31. 3. 2024
Semifinále play-off (max. 7 zápasov): 3. 4. – 16. 4. 2024
Finále play-off (max. 7 zápasov): 19., 20., 23., 24., 26., 28., 30. 4. 2024

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora