Program
Hokej - 20.08.2023 07:24

Hokejistky si pochvaľujú podmienky. Šampionát štartujú proti domácim

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

V nedeľu ráno padá úvodné buly ženských Majstrovstiev sveta 2023 v divízii 1A. Súčasťou tohto šampionátu je aj slovenský tím, ktorý sa bude snažiť ukoristiť jedno z dvoch postupových miest medzi elitu. V čínskom Šen-čene, dejisku Svetových univerzitných hier spred dvanástich rokov, sa očakáva veľmi vyrovnaný turnaj. Stretávajú sa totiž družstvá v bezprostrednom susedstve vo svetovom rebríčku, ktoré navyše majú absolvované veľmi tesné a vyrovnané zápasy. Veľké šance sa dávajú domácej Číne s viacerými naturalizovanými hokejistkami zo Severnej Ameriky a jej hlavnými vyzývateľmi majú byť Slovenky, Nórky a Dánky.

Slovenská výprava do Šen-čenu dorazila už pred siedmimi dňami po absolvovanej dlhočíznej ceste na trase Bratislava – Viedeň – Dauha – Hong Kong – Šen-čen. V Ázii ju vítalo teplé, no daždivé počasie. V stredu si Slovenky zahrali prípravný zápas s Dánskom, ktorému podľahli 0:1. Následne dostali možnosť zatrénovať si v hlavnej šampionátovej hale a hlad po súťažných zápasoch vzrástol. "Dievčatá sa veľmi tešia a nevedia sa dočkať prvého zápasu. Všetky sú zdravé a pripravené zabojovať. V hlavnej hale sme našli lepšie podmienky ako v predchádzajúcej tréningovej hale, kde sme sa museli neustále sťahovať. Teraz máme k dispozícii permanentnú šatňu, miestnosť pre trénerov aj priestor pre kustódov. Aréna je pekná, v minulosti sa v nej hrali aj zápasy KHL a ponúka dobré zázemie," povedala generálna manažérka ženských reprezentácií Ľubomíra Kožanová pre web hokejového zväzu.

Všetky zápas slovenských hokejistiek na MS 1A divízie vysiela naživo Joj Šport.

"Áčkový" šampionát žien sa hral v apríli a dvanásty raz ho ovládli Kanaďanky. Strieborná medaila šla na krk amerických reprezentantiek a bronz ukoristilo Česko. V ženskom ľadovom hokeji sa medzi desiatimi najlepšími tímami predviedlo aj Japonsko či Maďarsko, hoci naše južné susedky spoločne s Francúzskom putujú o kategóriu nižšie. Odohraný je už aj šampionát 1B, ktorý mal svoje dejisko v Kórejskej republike a domáce využili svoj ľad na triumf v poľsko-taliansko-britsko-slovinsko-kazašskej konkurencii. Nami sledovaná divízia 1A štartuje otváracou konfrontáciou medzi Holandskom a Dánskom. Slovensko sa dostane do akcie až o ôsmej večer, čo pre naše časové pásmo znamená nedeľu o 14:00.

"Očakávame, že na prvý zápas budú chcieť organizátori zaplniť halu, aj preto asi naplánovali začiatok turnaja na nedeľu. Veríme, že vypredané hľadisko pomôže taktiež našim dievčatám, nakopne ich k výbornému výkonu a víťazstvu. Čo sa týka turnaja, pôjdeme od zápasu k zápasu. Dúfam, že dievčatám vydrží zdravie a budú pripravené podať stopercentný výkon. Ak dajú do zápasov všetko, verím, že to dopadne dobre," dodala Kožanová ku očakávaniam od tímu fínskeho kouča Arta Sieppiho. Našou kapitánkou bude popradská rodáčka Tatiana Korenková, ktorá hrala už na šiestich seniorských majstrovstvách sveta. Na tom najaktuálnejšom sme brali siedme miesto s vyrovnanou bilanciou 2-2.

Slovenský program na Majstrovstvách sveta 2023 v Číne:
Nedeľa 20. augusta o 14:00: Čína - Slovensko
Pondelok 21. augusta o 10:30: Slovensko - Holandsko
Streda 23. augusta o 7:00: Nórsko - Slovensko
Štvrtok 24. augusta o 10:30: Slovensko - Dánsko
Sobota 26. augustao 7:00: Slovensko - Rakúsko

Slovenská zostava na Majstrovstvách sveta 2023 v Číne:
Brankárky: Andrea Rišianová (HK Havrani Piešťany), Nikola Zimková (Budapešť Jegkorong/Maď.), Lívia Debnárová (HC Lučenec)
Obrankyne: Simone Bednarik (Ohio State University/USA), Lucia Drábeková (HC ŠKP Bratislava), Lívia Kúbeková (HK 91 Senica), Emília Leskovjanska (ŽHK Poprad), Lily Stern (Ontario Hockey Academy/Kan.), Alžbeta Šulíková (HC ŠKP Bratislava), Laura Šulíková (ŽHK Poprad), Sofia Vysokajová (HC ŠKP Bratislava)
Útočníčky: Tatiana Blichová (HC Prešov), Zuzana Dobiášová (HC ŠKP Bratislava), Lucia Halušková (KMH Budapešť/Maď.), Romana Halušková (MHK Martin), Janka Hlinková (Connecticut Whale/USA), Lucia Ištocyová (HC ŠKP Bratislava), Barbora Kapičáková (HC ŠKP Bratislava), Tatiana Korenková (HC ŠKP Bratislava), Romana Košecká (HC ŠKP Bratislava), Nikola Nemčeková (Vlci Žilina), Nikola Rumanová (MHK Martin), Ema Tóthová (HC ŠKP Bratislava), Hana Fančovičová (HC ŠKP Bratislava), Laura Jancsóová (HC ŠKP Bratislava)
Trénerský tím: Arto Sieppi (hlavný tréner), Iveta Frühauf (asistentka trénera), Miroslav Mosnár (asistent trénera)

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora