Hokej - 18.08.2023 22:34

Legendy NHL slávnostne vyprevadili Hossu do hokejového dôchodku

redakcia Autor: redakcia, Tomáš Magáth | Zdroj: JOJŠport

Mimoriadny hokejový večer má za sebou Trenčín, keďže na jeho zimnom štadióne prebehla extrémne kvalitne obsadená exhibícia, ktorá sa pre vyše šesťtisícovú kulisu postarala o parádnu šou s 19 gólmi. S kariérou sa totiž slávnostne lúčil útočník Marián Hossa, ktorý na svoju "Goodbye Game" prizval veľké osobnosti Detroitu Red Wings, Chicaga Blackhawks aj celej National Hockey League. 23 účastníkov zápasu sa rozdelilo do bieleho a čierneho tímu, pričom hostiteľ večera sa objavil vo farbách oboch mužstiev. Spoločne s manažérom a organizátorom akcie Petrom Neverišom dal Hossa dokopy silnú partiu bývalých aj súčasných hokejistov a tí sa postarali o skvelú zábavu.

Účasť musel z rôznych dôvodov odmietnuť Patrick Kane, Brent Seabrook, Patrick Sharp alebo Henrik Zetterberg. Pri menách ako Lidström, Alfredsson, Keith, Toews, Handzuš, Bondra, Chára, Višňovský, Šatan alebo Pálffy sa však nemohol sťažovať ani ten najnáročnejší divák. V úvode aj na záver večera sa Hossa emotívne prihovoril všetkým zúčastneným. "Bolo to zaujímavé. Ja sa skoro nikdy nerozplačem, ale teraz som mal čo robiť. Som rád, že som to zvládol, atmosféra bola vynikajúca. Veľmi ma teší, že si ľudia našli cestu a že si to užili tak ako ja. Budú na to asi dlho spomínať," povedal novinárom.

Pred zápasom jediná 81-ka v histórii Blackhawks avizovala, že nechce žiadne dedkovské kĺzanie sa, ale kvalitný zápas. Hráči si jeho slová vzali k srdcu a hoci korčuľovali viacerí päťdesiatnici, hralo sa 65 minút dynamického, rýchleho a ofenzívneho hokeja. 44-ročná domáca hviezda odmietla, že by pred touto exhibíciou špeciálne trénovala a veľa času mu berie firma, ktorej sa po konci hokejovej kariéry venuje. Niektoré veci sa však nezabúdajú.

Hossa vo svojej kariére vyhral WHL, Memorial Cup CHL aj slovenskú ligu, ale najviac sa hovorí o jeho troch Stanley Cupoch z rokov 2010, 2013 a 2015. Prvého sa dočkal až po jedenástich rokoch v profilige a zdalo sa, že si ho história bude pamätať ako jedného zo smoliarov, ktorí si napriek stobodovej sezóne na trofej nesiahli. Prispel k tomu aj fakt, že v sezóne 2007/08 prehral s Pittsburghom finále proti Detroitu a o rok už v detroitských farbách podľahol práve Pittsburghu. Aj vďaka tomu je jediným hráčom v histórii, ktorý hral finále play-off NHL tri roky po seba za tri rôzne tímy.

Sumár zápasu Goodbye Game#81:
Hossa bieli - Hossa čierni 10:9pp (4:2, 3:2, 2:5 - 1:0)
Góly: 4. Sekera, 8. Marián Hossa, 9. Havlát, 20. Jurčo, 25. Alfredsson, 28. Teräväinen, 38. Stalberg, 43. Kempný, 52. Handzuš, 65. Pavlikovský - 44., 50. a 57. Radivojevič, 6. a 32. Toews, 13. Krüger, 33. Šatan, 49. Tatar, 58. Marián Hossa
Zostava bielych: Halák - Byfuglien, Rozsíval, Sekera, Lidström, Kempný, Lilja - Marián Hossa, Marcel Hossa, Havlát, Alfredsson, Jurčo, Teräväinen, Stalberg, Ra. Pavlikovský, Handzuš, Holmström. Tréneri: Július Šupler a Marián Gáborík.
Zostava čiernych: Mrázek (Darling) - Chára, Oduya, Hjalmarsson, Višňovský, Keith, Lintner - Marián Hossa, Marcel Hossa, Šatan, Krüger, Toews, Tatar, Kopecký, Pálffy, Bondra, Radivojevič. Tréneri: Ján Filc a František Hossa

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora