Program
Hokej - 16.08.2023 10:04

Slovenská skupina sa podobá na rok 2017 či 2019. Začíname proti Nemecku

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Niekoľko kľúčových informácií odprezentovali organizátori hokejového svetového šampionátu 2024 v Českej republike. Definitívu dostal zápasový kalendár aj hracie časy. Slovenský tím bude súčasťou B-skupiny v Ostrave a našim prvým súperom bude Nemecko. Hrá sa v piatok 10. mája od 16:20. Našu konkurenciu v základnej časti dotvára Švédsko, USA, Lotyšsko, Francúzsko, Kazachstan a Poľsko. Slovenský zápas s Nemeckom bude otváracím zápasom celých Majstrovstiev sveta. V Prahe súbežne nastúpi Švajčiarsko proti Nórsku. Česi pôjdu premiérovo do akcie v prvý hrací deň proti Fínsku od 20:20. Organizátori si dávali poctivo záležať na tom, aby sa divácky najatraktívnejšie stretnutia nehrali súbežne.

O slovenskom pôsobení v Ostrave je jasno od júna. Očakáva sa, že tam budeme mať takmer domáce prostredie. Skupiny prešli jedinou zmenou, a to presun obhajcu titulu z Kanady do hlavného mesta, odkiaľ sa na Moravu presunuli Spojené štáty americké. Do Ostravy to majú "na skok" aj poľskí fanúšikovia a kompetentní tým považujú Ostravu za "vypredanú" aj bez domáceho českého tímu.

"Vďaka zloženiu ostravskej skupiny očakávame veľký príliv fanúšikov. A to nielen s ohľadom na účasť slovenského tímu, ale aj poľských hokejistov, ktorí si o postup zo skupiny zahrajú po 22 rokoch. Verím, že fanúšikovia vytvoria skvelú atmosféru aj hráčom zo Spojených štátov, Nemecka alebo Švédska, a aj ďalším tímom hrajúcim v moravsko-sliezskej metropole," komunikoval v tlačovej správe prezident ostravského organizačného výboru Aleš Pavlík.

Dôležitým výstupom bol aj predaj vstupeniek na šampionát. Do predaja pôjdu 10. októbra o 10:00 vo forme denných balíčkov na dva, respektíve tri zápasy. Usporiadatelia rozdelili vstupenky do šiestich skupín podľa atraktivity zápasov i hracích dní a do troch cenových kategórií podľa umiestenia sedadla v aréne. Cenovo sa pohybujú od 94 eur.

Za ostatné roky sa slovenské mužstvo citeľne posúvalo svetovým renkingom. Po prepade do roku 2020 nasledovalo zopár lepších turnajov pod hlavičkou IIHF a návrat do boja o elitnú svetovú osmičku. Kvalitatívne aj typologicky sa zloženie B-skupiny celkom podobá na MS 2023 aj turnaje z rokov 2017 a 2019. Pri dvoch starších šampionátoch však treba pripomenúť, že z nášho horšieho postavenia vyplývalo aj viac silných súperov v skupine, teda až traja príslušníci úzkej špičky renkingu IIHF.

Na Kolín 2017 nemáme dobré spomienky a proti podobným súperom sme obsadili predposledné miesto a tesne sme sa vyhli zostupu do nižšej divízie. Udržali sme za sebou Taliansko, no podľahli sme Lotyšom, Dánom, Nemcom, Američanom aj Švédom. O dva roky neskôr sme na domácom košickom ľade čelili za severnú Európu Fínsku (namiesto tohtoročného Švédska) a namiesto Francúzska nás vyzvalo renkingovo porovnateľné Dánsko. Silným súperom navyše bola Kanada. Jedenásť bodov zo siedmich zápasov nám na postup do štvrťfinále nestačili.

Zloženie základných skupín MS 2024 v Česku:
Praha (A-skupina): Kanada, Fínsko, Švajčiarsko, Česko, Dánsko, Nórsko, Rakúsko, V. Británia
Ostrava (B-skupina): USA, Nemecko, Švédsko, SLOVENSKO, Lotyšsko, Francúzsko, Kazachstan, Poľsko

Program Slovenska v základnej skupine MS 2024:
piatok 10. mája o 16:20:  Slovensko - Nemecko
nedeľa 12. mája o 12:20:  Slovensko - Kazachstan
pondelok 13. mája o 16:20:  USA - Slovensko
streda 15. mája o 20:20:  Slovensko - Poľsko
sobota 18. mája o 20:20:  Francúzsko - Slovensko
nedeľa 19. mája o 20:20:  Slovensko - Lotyšsko
utorok 21. mája o 20.20:  Švédsko - Slovensko