Program
Hokej - 10.08.2023 09:19

Hokejistom roka premiérovo Tomáš Tatar

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

Anketa Hokejista roka 2023 našla svojho víťaza v osobe Tomáša Tatara, ktorý sa z tohto prestížneho individuálneho ocenenia teší prvý raz v kariére. 32-ročný útočník má pred sebou trinástu sezónu v NHL, ktorú absolvuje v nových farbách. Za sebou má pritom vydarený ročník s absolvovanými všetkými 82 zápasmi základnej časti a 48 kanadskými bodmi v nich. V najlepšej lige sveta tak bol najproduktívnejším Slovákom.

"Pred sezónou nikto nemyslí na trofeje a vyznamenania. Idete do sezóny s tým, že chcete odohrať čo najlepšiu sezónu a pomôcť tímu. Toto ocenenie je bonus toho celého a veľmi si vážim, že som prvýkrát vo svojej kariére vyhral. Mená, ktoré zvíťazili predo mnou, sú veľmi zvučné, preto som rád, že môžem byť medzi nimi. Hokej je kolektívny šport, takže podobné úspechy sú úsilie kolektívu," povedal počas galavečera v Bratislave. Ide o pätnásteho víťaza ankety, ktorý sa pridal ku osobnostiam ako Marián Hossa, Zdeno Chára, Miroslav Šatan či Peter Bondra. V ostatných dvoch ročníkoch už nastúpila mladšia generácia s Erikom Černákom a Jurajom Slafkovským.

Tatara budeme vidieť aj v exhibičnej rozlúčke Mariána Hossu, ktorá sa 18. augusta uskutoční v Trenčíne. "S Mariánom som odohral nejaké turnaje, hrali sme proti sebe v NHL, spolu v reprezentácii. Ja mu posielam obrovskú gratuláciu za Sieň slávy NHL aj tu na Slovensku. Som veľmi rád, že som pozvaný na jeho zápas, on si ho ako jedna z najväčších legiend Slovenska veľmi zaslúži. Sú pozvané veľké mená, uvidíme chalanov z celého sveta, verím, že si Marián zápas užije. Dlhšiu dobu som sa nevidel s Henrikom Zetterbergom. Špeciálne na neho sa veľmi teším, pretože sme neustále v kontakte, no nestretli sme sa pár rokov. Budú tam aj ďalší zahraniční hráči, napríklad príde aj ďalší bývalý spoluhráč z Detroitu Nick Lidström,"

Nového víťaza má aj kategória najlepší obranca. Stal sa ním Martin Fehérváry. "Veľmi ma to teší, vždy som sníval, že raz dostanem takéto ocenenie. Vždy som hrdý, keď môžem reprezentovať Slovensko v NHL aj na majstrovstvách sveta. Snažím sa robiť čo najlepšie meno sebe aj krajine," povedal s ocenením v rukách. Unikátna situácia nastala v kategórii najlepšia hokejistka. Pätnásťročná Nela Lopušanová získala absolútne všetky hlasy a po sérii ocenení, vrátane najlepšieho mladého športovca Európy, sa dočkala ďalšej pocty. "Som veľmi rada, je to ďalšie skvelé ocenenie. Je to odzrkadlenie celej mojej driny. Teraz pôjdem do USA a budem sa snažiť zviditeľniť slovenský ženský hokej," dodala tretia najlepšia hráčka sezóny 2022/23 podľa novovytvorenej ankety Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).