Program
Hokej - 15.08.2023 09:01

Šen-Čen prinesie veľmi vyrovnaný ženský šampionát

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenský národný hokejový tím žien sa chystá na svoj 22. svetový šampionát, z ktorých len dva boli v elitnej kategórii. Teraz sa chystá na postup do svetovej top desiatky, kam vedie cesta cez zvládnutý šampionát 1A divízie v Číne. Okrem domácich reprezentantiek bude Slovensku čeliť aj Nórsko, Dánsko, Rakúsko a Holandsko. Hľadať favorita turnaja v Šen-Čene je náročné. Ide o družstvá, nachádzajúce sa medzi 11. až 18. miestom svetového poradia, pričom najvyššie postavené sú hokejistky Dánska. Úvodné šampionátové zápasy sa hrajú 20. augusta v ranných hodinách nášho času a sledovať ich môžete vo vysielaní Joj Šport.

Naše ženy boli naposledy súčasťou elitnej kategórie v roku 2012, medzitým si prešli aj tretím poschodím a vrátili sa do druhej najsilnejšej partie. Číňanky boli ešte do minulého roka súčasťou 1B divízie, kde triumfovali v konkurencii Poľska, Talianska, Kazachstanu, Slovinska a Kórejskej republiky. V apríli si postup o kategóriu vyššie vybojovali aj Kórejčanky a nahradia tak najslabší tím nášho zoskupenia.

Najlepšie dva celky našej šesťčlennej skupiny idú nahor, odkiaľ vypadávajú Maďarky a Francúzky. Nováčik 1A divízie z Číny bude v domácom prostredí motivovaný, no v roku 2022 postup tesne ušiel Nórsku a o návrat medzi špičku usilujú aj Dánky, ktoré vypadli pred rokom.

Podobne ako ostatné divízie, aj šampionát na čínskom ľade mal prebehnúť už v apríli, no mesiac predtým ho presunuli na august. Formát MS sa oproti elitnej divízii líši v tom, že všetkých šesť tímov medzi sebou zohrá jeden vzájomný zápas, čím sa skonštruuje konečná tabuľka. Žiadnym play-off sa už nepokračuje.

Očakávanou záležitosťou je aj atmosféra, keďže sa hrá v 18-tisícovom Univerziádnom centre, ktoré hostilo Svetové univerzitné hry 2011. Najaktuálnejšiu súťažnú skúsenosť s Čínou máme spred šiestich rokov, no so severskými súpermi aj so západnými susedkami sa konfrontujeme častejšie. Nórkam naše ženy minulý rok podľahli 1:2, Rakúšanky zdolali 2:1 a s Dánkami v roku 2019 prehrali 1:3.