Program
Hokej - 05.08.2023 19:01

Hlinka Gretzky Cup vyhrala opäť Kanada, Slovensko posledné

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Hokejový Hlinka Gretzky Cup 2023, ktorému sme sa poctivo venovali aj vo vysielaní Joj Šport, skončil nedeľným finále a jeho víťazmi sú opäť Kanaďania. Na rozdiel od minulého roka sa im to nepodarilo bez prehry, no po prehre s Fínskom v otváracom zápase zvládli svoje ďalšie štyri vystúpenia dotiahnuť do víťazného konca a vo finále pokorili domáce Česko. Bronz berú Spojené štáty americké. Spoludomáca reprezentácia Slovenska do 18 rokov obsadila na turnaji posledné ôsme miesto, keď prehrala všetky štyri zápasy so sumárnym skóre 12:39.

So štyrmi prehrami a posledným miestom sme Hlinkov a Gretzkeho memoriál zakončili naposledy pred šiestimi rokmi. Vtedy sme neuspeli v ťažkej skupine s Rusmi, Kanaďanmi a Fínmi a v boji o konečné umiestnenie sme nestačili na Švajčiarsko. Tento rok okrem skupinovej prehry so Švajčiarmi mrzela aj prehra s Nemeckom o konečné siedme miesto, pričom náš súper je v kategórii "osemnástok" účastníkom nižšej výkonnostnej divízie. Hoci si zverenci Martina Dendisa vybrali aj silnejšie momenty a za vyzdvihnutie stojí výkon proti Fínsku, aj tento zápas prehrali 1:2 a namiesto piateho miesta bojovali až o siedme. Naším najproduktívnejším hráčom bol Tomáš Pobežal s bilanciou 2+4. Okrem neho strelil dva góly Alex Zálešák aj Tobias Tomík. Spomedzi brankárov mal najlepšie čísla Martin Haronik s úspešnosťou 80,6 percenta.

Finále vnieslo najviac spokojnosti do kanadských radov. Na břeclavskom zimnom štadióne hnala domácich mladíkov vpred takmer päťtisícová kulisa a prvú tretinu vyhrali 1:0. Kanaďania následne otočili, no využitá presilová hra Čechov päť minút pred koncom poslala dianie do predĺženia. V ňom favorit nezaváhal a extratime, trvajúci takmer dvadsať minút, rozhodol Malcolm Spence. Severoamerický výber získal už svoje 24. turnajové víťazstvo, pre Česko ide o 14. medailu. Strieborné bolo naposledy v roku 2017, rok predtým turnaj vyhralo. Tretí skončili Američania, ktorí si v Trenčíne poradili s Fínskom 5:2 a piate miesto ukoristilo Švédsko. V poslednom súboji si poradilo s príjemným turnajovým prekvapením zo Švajčiarska 3:2 po predĺžení.