Hokej - 29.07.2023 10:04

Martin Opatovský o tíme: Brankári spĺňajúci parametre a kvalita z cudziny

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Účastníci tohtoročného Hlinka Gretzky Cupu zverejnili svoje definitívne turnajové súpisky a hneď medzi prvými tak spravilo aj Slovensko. Jeho reprezentácia do 18 rokov je od júna pod vedením kouča Martina Dendisa a pasovať sa bude s výrazne zvýšenými očakávaniami, ktoré od nich domáci fanúšikovia budú mať. Ich predchodcovia v osemnástke totiž spravili výborné výsledky na tomto turnaji aj Majstrovstvách sveta. Televízia Joj Šport vás trenčianskou časťou turnaja aj slovenskými zápasmi prevedie v priamych prenosoch aj so spolukomentátorom Martinom Opatovským, bývalým útočníkom Dukly Trenčín a štvornásobným extraligovým šampiónom, ktorého sme požiadali o predturnajový pohľad na tím.

"Širšieho kempu sa zúčastnilo 44 hráčov. Je to pochopiteľné, nakoľko sa menil hlavný tréner reprezentačného mužstva do 18 rokov. Z pochopiteľných dôvodov chcel vidieť širší káder potencionálnych adeptov na reprezentačný dres v tejto kategórii. Neznamená to však, že hráči, ktorí neboli v tejto kategórii nominovaní na tento zraz, by mali dvere do tejto reprezentácie zavreté. Niektorí sa nemohli zúčastniť reprezentácie zo zdravotných dôvod a na niektorých bude čakať príležitosť na ďalších reprezentačných akciách. Napokon si vedenie reprezentácie vybralo 24-člennné mužstvo," poskytol svoj pohľad na prípravné predturnajové obdobie.

Celkom neokukanými menami sú gólmani. Trenčana Richarda Rafaja sme v projekte osemnástky minulý rok v SHL nemali možnosť sledovať, Košičan Sebastián Bodnár odchytal tridsať minút. Dopĺňa ich legionár Martin Haronik zo švédskeho Nyköpingsu. "Všetci brankári sú na požadovanej úrovni a dokonca ich výškové parametre spĺňajú aktuálny trend moderného brankára. Ťahúňmi mužstva by mali byť hráči, ktorí prešli kádrom minuloročného projektu Joj Šport Slovensko 18, či už je to v útoku Tomáš Pobežal, Ondrej Maruna, Michal Feranac alebo v obrane Samuel Kupec a Adam Beluško. Sám som zvedavý, ako sa svojej úlohy zhostia hráči ročníka 2007, či už ide o Luku Radivojeviča, Jána Chovana alebo Tobiasa Tomíka. Po dvoch predchádzajúcich sezónach - pre slovenský mládežnícky hokej veľmi úspešných z pohľadu draftovaných hráčov do NHL - očakávam, že aj v tejto sezóne družstvo nájde svojich lídrov, ktorí budú nositeľmi výkonu slovenského tímu," premostil ku hráčom v poli, z ktorých štyria hrali na Hlinka Gretzky Cupe už minulý rok.

Veľká pozornosť bude tradične venovaná hráčom, ktorí pôsobia v kvalitných zahraničných ligách. Takých máme v tíme šesť. "Očakávam, že hráči z cudziny potvrdia svoju kvalitu a prinesú do tímu požadované prvky, ktorým sa priučili v zahraničnom prostredí. Diváci sa môžu tešiť na veľmi kvalitný mládežnícky hokej, plný budúcich hviezd medzinárodného hokeja. Nemám prehnané očakávania ohľadom výsledkov, ale veľmi by ma potešil sebavedomý korčuliarsky útočný hokej nášho tímu. Pozývam všetkých na stretnutia hokejových tímov na turnaji Hlinka Gretzky Cup 2023," dodal Martin Opatovský.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora