Program
Hokej - 27.07.2023 16:41

Tretí ročník Joj Šport Slovenského pohára so zmenou formátu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Súťažný klubový hokej sa na Slovensku rozbieha už v prvej polovici augusta tretím ročníkom Joj Šport Slovenského pohára. Do aktuálnej edície sa zapojí šestnásť klubov z troch najvyšších súťaží, pričom najpočetnejšie zastúpenie má Tipos Slovenská hokejová liga. Turnaja sa zúčastnia aj dve extraligové mužstvá - HC Nové Zámky a HC 19 Humenné. Dopĺňa ich početný zoznam druholigových celkov, vrátane Žiliny či B-tímu Slovana Bratislava, a trio treťoligistov.

Prvenstvo obhajuje HC 19 Humenné, ktorý si vo februári poradil s domácou Žilinou 2:1 po predĺžení, čím pokračoval v prekliatí domácich finalistov. Žilinskí Vlci rok predtým pokorili domáci Prešov. Tohtoročný finálový formát by mal byť odlišný. 15-tisícovú prémiu si odnesie víťaz finálového decembrového turnaja, ktorý sa uskutoční počas decembrovej reprezentačnej prestávky. Skupinovú fázu si extraligisti budú predohrávať skôr, rovnako ako v minulom roku. Zmenou prešla aj skladba skupín, ktorá nevzíde z kvalifikačného predkola, ale všetci budú plnohodnotnými účastníkmi, zaradenými do štyroch základných skupín.

Vybrané zápasy základnej časti budú súčasťou vysielania Joj Šport. S vrcholiacou súťažou bude početnosť našich priamych prenosoch rásť. Skupiny sa hrajú od 10. augusta do 8. septembra a otváracím zápasom bude konfrontácia Topoľčian s Novými Zámkami. Hlavným favoritom na postup z A-skupiny bude Humenné, ktoré sa v súťaži v sezóne 2022/23 objavili premiérovo a dotiahlo to do zlatého konca. V vyrovnanom "Béčku" bude favoritom Žilina, no proti bude stáť slušná partia vyzývateľov z SHL. C-skupinu by podľa papierových odhadov mali ovládnuť Nové Zámky a ako papierovo najslabšia skupina sa javí D s hlavnými favoritmi v Považskej Bystrici.

Slovenský pohár mal doteraz len troch víťazov. Pôvodnú verziu v 90. rokoch štyrikrát vyhrala Dukla Trenčín, v roku 2022 sa pridala Žilina a o rok neskôr Humenčania. Po obnovení začínal Pohár s ôsmimi účastníkmi a trochu symbolickým prize money. O rok neskôr už bolo tímov osemnásť a budget v súčasnej výške.

Zloženie základných skupín Joj Šport Slovenského pohára 2023/24:
A-skupina: HC 19 Humenné, HK Levice, MHK Kežmarok, HC Prešov
B-skupina: Vlci Žilina, TSS Group Spartak Dubnica, Modré Krídla Slovan, HK Esmero Skalica
C-skupina: HC Mikron Nové Zámky, HK MŠK Indian Žiar nad Hronom, HK Gladiators Trnava, HC Topoľčany
D-skupina: HK´95 Považská Bystrica, HKM Rimavská Sobota, MHK Autocar Dolný Kubín, MŠK Púchov