Hokej - 23.07.2023 19:01

Nominácia je definitívna. V Trenčíne s Pobežalom aj tromi 2007-kami

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Kormidelník slovenskej hokejovej reprezentácie do 18 rokov Martin Dendis zverejnil zoznam 24 mien, s ktorými počíta na augustovom Hlinka Gretzky Cupe. Už počas prípravného kempu pútali pozornosť známe hokejové mená a otcovia slávnych otcov. Na trenčianskom respektíve břeclavskom ľade sa predvedie Radivojevič, Húževka či Zálešák. Turnaj začína už o týždeň a naši reprezentanti doň idú s cieľom zopakovať alebo vylepšiť minuloročnú šiestu priečku. To sme si pripísali skupinový skalp Švajčiarska a v súboji o definitívne umiestnenie nás pre nečakaný vývoj susednej skupiny vyzvali Spojené štáty, ktorým sme podľahli.

Táto edícia turnaja bude o ročníku 2006, ale scéna ostáva otvorená aj pre hokejistov, ktorí len tento rok oslávili šestnáste narodeniny alebo ich dokonca ešte len budú oslavovať. Takých máme v tíme trojicu - obrancu Luka Radivojeviča a útočníkov Jána Chovana s Tobiasom Tomíkom. Najstarším členom našej zostavy je forward Andrej Tomašec, narodený o deň skôr ako obranca Samuel Kupec. Náš tím sa chystá už na druhý týždeň na ľade a jeho súčasťou bude aj predturnajový prípravný zápas proti USA, naplánovaný na sobotu. Turnaj začína v utorok 1. augusta.

"Chalanov chceme pochváliť za prístup, nasadenie a úsilie, ktoré dali do súboja o miesta v záverečnej nominácii. Prvý z dvoch modelovaných súbojov bol živelnejší aj preto, že chlapci hrali zápas po dlhej dobe a rozhodli sme sa, že im nebudeme zväzovať ruky. Nechali sme ich hrať voľnejšie. V druhom dueli sme už od nich vyžadovali prvky z našej systémovej štruktúry. Aj preto bol zápas kultivovanejší," zhodnotil pre zväzový web asistent trénera Michal Dostál.

Čerstvo inaugurovanému trénerovi dorasteneckej reprezentácie Martinovi Dendisovi bude na turnaji asistovať okrem bývalého trénera "osemnástky" a "dvadsiatky" Slovana Bratislava aj Andrej Kmeč, ktorý si prešiel pozíciou asistenta trénera aj headcoacha v seniorských tímoch Zvolena a Nitry. Dendis je žilinským rodákom, ktorý by mal do reprezentácie v tejto vekovej kategórii preniesť svoje skúsenosti zo Švédska. Trio malo ťažkú úlohu s preškrtaním 44-menného zoznamu hráčov do aktuálnej zhruba polovičnej podoby. Pri stavbe zostavy hrala úlohu výkonnosť, ale aj schopnosť dodržať tímovú identitu a tmeliť kolektív. Slovensko je po Kanade len druhou krajinou s definitívnou súpiskou na Hlinka Gretzky Cup 2023. S úzkou partiou hokejistov však už pracuje aj Česko. Najzaujímavejším menám jednotlivých zostáv sa povenujeme v samostatnom článku.

Zostavu tvoria z troch štvrtín hráči z domácej hokejovej scény. Dopĺňa ich jeden americký legionár, traja hráči zo Švédska a jeden z Fínska. Svoj druhý Hlinka Gretzky Cup si zahrá kvarteto Beluško, Petras, Maruna a Pobežal, ktorí obhájili nomináciu z minulého roka, kedy sa letelo do Kanady. Trenčiansko-košickú brankársku dvojicu Bodnár - Rafaj dopĺňa bojnický rodák Martin Haronik, ktorý má za sebou už dva ročníky vo švédskych mládežníckych súťažiach. Pokiaľ ide o klubovú scénu, štyroch reprezentantov do Trenčína vysielajú Košice, rovnako štyroch bratislavský Slovan a piati budú mať štatút domáceho žlto-červeného hokejistu.

Nominácia Slovenska na Hlinka Gretzky Cup 2023:
Brankári:
Sebastián Bodnár (HC Košice), Martin Haronik (Nyköpings/Švéd.), Richard Rafaj (Dukla Trenčín)
Obrancovia: Adam Beluško (HC Košice), Andrej Fabuš, Fabian Ličko, Maxim Petras (všetci Slovan Bratislava) Samuel Húževka (Vlci Žilina), Samuel Kupec (Dukla Trenčín), Áron Meszáros (Hamikovo Hamuliakovo), Luka Radivojevič (Örebrö/Švéd.)
Útočníci: Ján Chovan (Tappara Tampere/Fín.), Michal Feranec, Tobias Tomík, Ondrej Maruna (všetci Dukla Trenčín) Theo Kiss, Michal Liščinský (obaja HC Košice), Jakub Mikulec (Slovan Bratislava), Martin Rudolf Liška (Hamikovo Hamuliakovo), Tobias Pitka (Green Bay Gamblers/USA), Tomáš Pobežal (HK Nitra), Pavol Prokopovič (Dukla Michalovce), Andrej Tomašovec (Vlci Žilina), Alex Zálešák (Modo Hockey/Švéd.)
Tréneri: Martin Dendis (hlavný tréner), Michal Dostál, Andrej Kmeč (asistenti trénera)