Program
Hokej - 24.07.2023 16:42

Pobežal a ďalší talentovaní mladíci pre drafty 2025 a 2026

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Najbližší draft NHL sa bude týkať hráčov s ročníkom narodenia 2006 a voči nim budú kompetentní najprísnejší aj na blížiacom sa Hlinka-Gretzky Cupe 2023. Lenže býva zvykom, že scéna sa neobmedzuje len na jeden ročník a na pozadí týchto hráčov zrejú pätnásť či šestnásťročné talenty, ktoré je pomaličky potrebné začať evidovať. Akékoľvek draftové prognózy či odhady sú 24 mesiacov vopred uponáhľané až nezmyselné, lenže títo hokejisti už teraz nastupujú v OHL, WHL, QMJHL či európskych dorasteneckých ligách, kde sa konfrontujú so súčasnými "osemnástkarmi" a útočia na rekordy, ktoré tam svojho času postavil Bedard, Caufield či Barkov.

Draft 2025 plný kvalitných centrov

Jednotkou draftu 2025 by mal byť zámorský center, len zatiaľ existujú dve možnosti. Preferencie samozrejme existujú. Najviac sa hovorí o Kanaďanovi Michaelovi Misovi, jednotke draftu OHL vo svojej generácii a do headlinov sa dostal aj desaťgólovým prestížnym OHL Cupom, čo bolo o jediný zásah menej ako Connor McDavid pred jedenástimi rokmi. Jeho najbližším prenasledovateľom by mal byť Američan James Hagens, ktorý na rozdiel od Misu okúsil už atmosféru dorasteneckých majstrovstiev sveta a vo Švajčiarsku dal o sebe vedieť bilanciou 1+4. Ich ročníkom sú aj ďalší strední útočníci William Moore, Tyler Hopkins, Luca Romano či Adam Benák. Pre tento post pôjde zrejme o veľmi výdatný rok. Romano môže mať konkurenčnú výhodu v tom, že je veľmi platný aj v defenzíve, zatiaľ čo ostatní sú skôr zakončovateľmi. Plzenský odchovanec Benák patrí medzi najväčšie české talenty svojej generácie, ale jeho fyzické parametre 170 centimetrov a 66 kilogramov môžu pre Ameriku pôsobiť odstrašujúco.

Uloví niekto Misu aj s jeho "parťákom"?

Medzi krídelníkmi nateraz zaujíma Ethan Weir, opisovaný ako rozumný, explozívny a sebavedomý, čo sú top vlastnosti, ktoré tréner u mladíka chce vidieť. 191 centimetrov vysoký Porter Martone bol štvrtým najproduktívnejším hráčom Kanady na ostatných MS "osemnástok", a to hral s o dva roky staršími spoluhráčmi aj protihráčmi a spomenieme aj Malcolma Spenca, ofenzívnu dvojičku a dobrého kamaráta Michaela Misu. Či sa môžu dostať do rovnakého tímu NHL alebo bude musieť ukázať svoje kvality sám, ukáže budúcnosť. Chce to do zostavy aj nejakého beka. Takto, s dvojročným predstihom, to viacerí odhadujú na Logana Henslera, dobre stavaného vyznávača fyzickej hry.

Nový Luongo alebo Salo

Brankárov sme si nechali úmyselne bokom a spojíme to, čo sľubujú drafty 2025 a 2026. Kanade totiž údajne vyrastajú hneď dvaja nástupcovia Luonga, Fleuryho alebo Pricea. Keď sa veľmi pohyblivý a atletický rodák z Ontaria Jack Ivankovic objavil na dorasteneckých kanadských klziskách, experti sa zhodli, že takúto kvalitu v bránkovisku nevideli už nejaký čas. Keď sa chlapec s balkánskymi koreňmi dostane do National Hockey League, Gabriel D'Aigle tam už pravdepodobne bude. Na rozdiel od svojho soka je mohutnej postavy. V mladom veku dostal šancu zachytať si za reprezentáciu do 18 rokov a bol pri jej bronze v Bazileji, hoci s nepresvedčivou 84-percentnou úspešnosťou. Zaujímavého vyzývateľa majú chlapci zo Švédska. S Lovem Härenstamom sa budú porovnávať na diaľku, keďže ten rastie v Lulei.

Slovenské želiezka so slávnymi menami pre draft 2026

Konkrétne rebríčky pre draft 2026 momentálne ešte určite zmysel nedávajú, ale radi vidíme medzi pätnástimi vybranými prospektami útočníka Adama Nemca, mladšieho brata nedávnej dvojky nováčikovského výberu. Jeho meno však zrejme zaznie až po kanadskom centrovi Ryanovi Roobroeckovi, ktorý je považovaný za najtalentovanejšieho hráča spomedzi tých, ktorí sa narodili v druhej polovici roka 2007 respektíve v roku 2008. Vedieť o sebe dal v kanadskej dorasteneckej lige Alliance, ktorú skauti až tak vážne neberú, no prekonal tam niekdajšie bodové nástrely Nicka Suzukiho či Travisa Konecneho. V sezóne 2023/24 si už zahrá OHL a potom budeme múdrejší. V roku 2026 bude na dvere NHL klopať aj perspektívny obranca Matthew Schaefer a do 15-ročného Kanaďana mnohí vkladajú veľké nádeje pre skvelý pohyb a neúnavnú bojovnosť. Toto je ročník, ktorý sa konečne týka dlhšie ospevovaného a vyzdvihovaného Slováka Tomáša Pobežala, ktorý novú sezónu absolvuje u seniorov HK Nitra a podá tým o sebe veľa výkonnostných odpovedí. Kde-tu u zahraničných expertov padne zmienka aj o obrancovi Lukovi Radivojevičovi. Syn slávneho otca pôsobí v mládeži švédskeho Örebra. Obstojného 0,6 bodu na zápas zbiera v doraste Moda Alex Zálešák a vo fínskej Tappare zase od mlada legionárči center a bratislavský rodák Ján Chovan.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora