Hokej - 21.07.2023 09:11

Mesiac pred Hossovou Goodbye Game sa pomaly odkrýva menoslov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter
Hossa Goodbye Game

Takto o mesiac už bude kniha s kariérou Mariána Hossu definitívne uzavretá, keď zhasnú svetlá po jeho rozlúčkovom exhibičnom zápase. Jeho dejiskom bude zrekonštruovaný zimný štadión v Trenčíne, na ktorom hviezdny krídelník pôsobil do roku 1997 a tamojšej Dukle potom venoval na začiatku milénia aj dve sezóny už ako hráč NHL. Slovensko pre tento zápas navštívia viaceré bývalé veľké hviezdy svetového hokeja, NHL a v neposlednom rade bývalí spoluhráči Hossu pri jeho veľkých úspechoch. Z nich možno spomenúť tri Stanley Cupy, extraligové zlato aj striebro zo Svetového pohára vo farbách Tímu Európy.

Organizátori a hostiteľ oslovili tri desiatky hráčov, z toho troch brankárov. Ich kompletný menoslov stále nepoznáme a potvrdených zatiaľ bolo len niekoľko mien, ktoré potvrdzujú veľkosť udalosti a boli schopní tribúny s predstihom naplniť. "Chceme to urobiť do poslednej chvíle atraktívne tým, že zostavy nebudú vopred jasné. Stane sa tak približne dve hodiny pred zápasom. Celé by sa to malo udiať na trenčianskom Mierovom námestí, kde bude urobená obrovská fanzóna. Všetci zúčastnení hráči sa objavia na pódiu a žrebovaním loptičiek sa určia tímy. Nechceme dávať hneď teraz všetky mená von," povedal pred časom prominentný agent Peter Neveriš, ktorý vo svojom portfóliu mal aj legendárnu 81-ku.

Hossa Goodbye Game #81 sledujte 18. augusta na JOJ Šport

Marián Hossa si spísal zoznam hráčov, ktorí v jeho kariére zanechali najvýraznejšiu stopu a o niekoľkých potvrdených hráčoch sa už vie. Medzi nimi je detroitská legenda a dlhoročný kapitán Red Wings s viac ako 1800 zápasmi v NHL Nicklas Lidström. Jeho krajan a ďalší člen Siene slávy NHL aj IIHF Daniel Alfredsson bol zase ako kapitán Ottawy veľkým lídrom v časoch, kedy slovenský útočník začínal v profilige. Švédsku enklávu dopĺňa obranca Niklas Hjalmarsson, spoluhráč z Chicaga. Blackhawks samozrejme budú mať v exhibícii početné zastúpenie. Minulosť v tomto tíme mali aj Česi Martin Havlát, Michal Rozsíval, kanadské krídlo Patrick Sharp a taktiež center Jonathan Toews, ktorý kariéru ukončil po sezóne 2022/23.

Potvrdený bol napríklad aj svojský obranca Dustin Byfuglien, ktorý sa v kariére veľmi priblížil tisícke duelov v NHL, no už tri roky ďalšie nezbiera. Za domácu scénu na ľad vybehne obranca Zdeno Chára, muž so siedmym najvyšším počtom odohraných zápasov v NHL, člen Siene slávy IIHF, majster sveta, víťaz Stanleyho pohára aj najlepší strelec olympijských hier Miroslav Šatan, jeden z najlepších slovenských centrov vôbec Michal Handzuš, slávny trenčiansky odchovanec Tomáš Kopecký, göteborský zlatý chlapec Peter Bondra či Hossova neoddeliteľná reprezentačná dvojička Marián Gáborík.

Spomenutých bolo trinásť mien, čiže len zhruba tretina z toho, čo fanúšikovia na ľadovej ploche uvidia. Niet preto divu, že na sociálnych sieťach prebiehajú horúce špekulácie a diskusie o tom, kto ešte pod Čákov hrad zavíta. Najracionálnejšie vyznieva pátranie v troch zlatých zostavách Chicaga, kde sa núka Duncan Keith, Kris Versteeg, Andrew Shaw, rozšírenie švédskej partie Stålbergom či Oduyom, gólmani Crawford, Huet či Niemi alebo Patrick Kane a Brandon Saad. Pri posledných dvoch je komplikáciou fakt, že sú stále aktívnymi hráčmi. Nejeden by v Trenčíne videl rád aj zopár opôr Teamu Europe z roku 2016, kde žiaril Kopitar, Draisaitl či Zuccarelo alebo už neaktívny Christian Erhoff, Dennis Seidenberg a Thomas Vanek. Vylúčená určite nie je prítomnosť Jaroslava Haláka a keďže sa hrá v Trenčíne, žlto-červení si ako Hossových spoluhráčov pamätajú aj Jána Pardavého, Petra Ölveckého, Tomáša Starostu alebo Rastislava Pavlikovského.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora