Program
Hokej - 14.07.2023 20:02

Hokejistky s fínskym trénerom a cieľom postúpiť do elitnej divízie

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Počas letného obdobia sa naša hokejová ženská reprezentácia chystá na dôležitý turnaj. Koncom augusta absolvuje Majstrovstvá sveta 1A divízie v Číne, kde jej bude okrem domácich reprezentantiek konkurovať aj Nórsko, Dánsko, Rakúsko a Holandsko. Cieľ je pod taktovkou fínskeho kouča Arta Sieppiho jasný - vybojovať jedno z dvoch postupových miest do elitnej kategórie. Tú Slovenky hrali naposledy v roku 2011. Potom sa na čas prepadli dokonca do tretej najvyššej divízie, no v Poľsku v roku 2017 šli opäť do divízie 1A a naposledy im na postup vyššie chýbali štyri body.

Dejiskom turnaja bude čínsky Šen-čen a na konci júla má na kempe trénerský tím k dispozícii tridsať hráčok. Prípravu ovplyvnila aj zmena termínu turnaja, keďže zvyčajné sú aprílové dátumy. V prípravných zápasoch si zmerali sily s Rakúskom (2:1 a 1:0) a teraz už vrcholí príprava na šampionát. Chýbať by nemala Lucia Ištocyová, Tatiana Korenková, Nikola Nemčeková, naše strelkyne z predošlého šampionátu. "V nominácii na júlový výcvikový tábor sa nachádzajú všetky hokejistky, s ktorými počítame v boji o miestenky na šampionát. Veríme, že sú pripravené zabojovať o záverečnú nomináciu. Už v júni sme videli, že dievčatá veľmi túžia po účasti na MS a na tréningoch tvrdo pracovali. Rovnako však musia počítať s tým, že nie všetky preniknú do finálneho menoslovu," povedala pre hokejový zväz generálna manažérka ženských reprezentácií Ľubomíra Kožanová.

Základom nášho reprezentačného družstva sú hokejistky z centralizovanej prípravy HC ŠKP Bratislava, ktoré dopĺňajú aj hráčky Martina, Prešova, Popradu, Spišskej Novej Vsi či Banskej Bystrice. MHK Martin je úradujúcim ženským šampiónom našej najvyššej súťaže, Popradské líšky brali striebro. Slovenská reprezentácia si zahrala na vancouverskej olympiáde. V kvalifikácii turnaja zaujalo víťazstvo nad Bulharskom 82:0, ktoré je dodnes súťažným reprezentačným rekordom. Na Olympijských hrách však päťkrát prehrali, z toho s Kanadou 0:18. Vo svetovom renkingu im momentálne patrí 15. miesto. Od konfrontácií s Číňankami, Dánkami, Rakúšankami a Nórkami sa očakáva vyrovnaná záležitosť.