Program
Hokej - 22.06.2023 08:34

Najlepšie tímy v Európe: Kraľuje Växjö, slovenské mužstvá od 104. priečky

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Hokejový portál Hockey Archives sa dlhodobo venuje rôznym štatistickým archívom pre celý európsky hokej a jedným z jeho najočakávanejších výstupov každoročne býva Top 250. Ide o renking najlepších tímov Európy, v ktorom sa zohľadňuje najmä kvalita jednotlivých líg a pôsobenie tímu v domácich súťažiach, ale aj výsledky medzinárodných turnajov, čím si napríklad citeľne pomohla Nitra. Podobná tabuľka vychádza pravidelne od sezóny 1996/97, kedy sa v prvej pätnástke nachádzali Košice aj Slovan. Tieto časy sú dávno minulé a našich najlepších extraligistov zvyčajne možno nájsť na hranici najlepšej stovky. Inak tomu nie je ani teraz. HC Košice sa umiestnili na 104. mieste, Zvolen je 112., Slovan o dve miesta nižšie a kúsok pod nimi stojí Spišská Nová Ves a Dukla Michalovce.

Najlepším tímom Európy je podľa Top 250 švédsky majster Växjö Lakers, ktoré si oproti minulému vydaniu polepšilo o 24 miest. Druhá je Skellefteå AIK, vicemajster Švédska, a tretie miesto okupuje držiteľ fínskeho zlata a zároveň víťaz Ligy majstrov Tappara Tampere. Prím v tomto poradí nehrá ani tak konečné umiestnenie tímov vo svojich ligách, pretože rebríček zohľadňuje ich celosezónne pôsobenie. Veľkú váhu preto má základná časť. Aj preto sú najlepším českým tímom Pardubice, hoci ich v semifinále zastavil majstrovský Třinec. "Pernikári" sú na 10. mieste a 12. sú Vítkovice. Tie považujú umiestnenie za obrovské ocenenie a na svojom webe ho komunikovali ako najlepšiu pozíciu v histórii.

V elitnej dvadsiatke má zastúpenie šesť líg - Švédsko, Fínsko, Rusko, Nemecko, Švajčiarsko a Česko. Pred Košicami má svojho zástupcu aj Bielorusko (Dinamo Minsk), Kazachstan (Barys Nur-Sultan), Rakúsko (Red Bull Salzburg, Innsburck, Klagenfurt, Villach a Viedeň Capitals) a Taliansko (HC Bolzano). Vytvoriť takéto poradie je veľmi odvážnou úlohou a viesť možno širokú polemiku. Zo slovenského pohľadu rozhodne nelichotí, že od väčšiny našich tímov je lepší Belfast, Storhamar, Grenoble, Székesfehérvár, Vålerenga, Sheffield, Cardiff alebo Asiago. Už nejaký čas sa pritom elitné tímy konfrontujú aj v rámci Champions Hockey League. Jej tohtosezónnou aj dlhodobou elitou je Frölunda, Lulea alebo Zug, touto optikou 11., 26. a 27. tím kontinentu.

Medzi skokanov roka sa rozhodne zaradili Vítkovice, prekvapenie sezóny švédskej ligy Timra, Ženeva-Servette, Admiral Vladivostok, Ingolstadt či Ässät. Všetci si medziročne polepšili o viac ako štyridsať miest. Spišská Nová Ves aj bieloruský Brest dokonca poskočili o viac ako 80 pozícií. Naopak, Zlín, České Budějovice, Traktor Čeľabinsk, Junosť Minsk, Eisbären Berlín a Krefeld sa o desiatky miest prepadli. Špecifickým prípadom je Dinamo Riga, 89. najsilnejší tím spred roka, ktorý sa v tohtoročnej 250-ke nenachádza, keďže najvyššia lotyšská súťaž nebola zaradená medzi merané a pozorované ligy.

Najlepšie tímy Európy v sezóne 2022/23 podľa Hockey Archives:
1. Växjö Lakers (Švédsko)
2. Skelleftea AIK (Švédsko)
3. Tappara Tampere (Fínsko)
4. SKA Petrohrad (Rusko)
5. Red Bull Mníchov (Nemecko)
6. Ženeva-Servette (Švajčiarsko)
7. CSKA Moskva (Rusko)
8. EHC Biel-Benne (Švajčiarsko)
9. AK Bars Kazaň (Rusko)
10. Dynamo Pardubice (Česko)
11. Frölunda Göteborg (Švédsko)
12. HC Vítkovice Ridera (Česko)
13. Ilves Tampere (Fínsko)
14. Lokomotiv Jaroslavľ (Rusko)
15. Färjestad BK (Švédsko)
16. Mountfield Hradec Králové (Česko)
17. Oceláři Třinec (Česko)
18. Örebrö BK (Švédsko)
19. Avangard Omsk (Rusko)
20. ERC Ingolstadt (Nemecko)
...
104. HC Košice
112. HKM Zvolen
114. HC Slovan Bratislava
125. HK Grotto Spišská Nová Ves
131. HK Dukla Ingema Michalovce
136. HK Nitra
141. HC '05 Banská Bystrica
150. HC Mikron Nové Zámky
165. HK Poprad
173. Dukla Trenčín
185. MHK32 Liptovský Mikuláš
198. HC MV Transport Prešov

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora