Hokej - 16.06.2023 10:09

Prognózy naznačujú podobne silný draft, ako pred rokom

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Minuloročný draft NHL získal medzi slovenskými fanúšikmi obrovskú pozornosť a v edícii 2023 by to nemuselo byť horšie. Práve naopak. Optimistickejšie preddraftové prognózy naznačujú, že by si dvere do Ameriky mohlo otvoriť ešte viac našincov. V ostatných dňoch mali pritom o program postarané a v zámorí absolvovali množstvo pohovorov, lekárskych vyšetrení aj fyzických testov. Do nováčikovského výberu ostávajú necelé dva týždne a až teraz sa bude definitívne rozhodovať o tom, kto sa zmestí do top päťky, desiatky či do prvého kola. Medzi 106 ligou pozvanými talentovanými hráčmi bolo šesť Slovákov, čo je najviac za dlhé roky. Len veľmi ojedinele sa stáva, že by pozvaného mladíka nakoniec nik nevydraftoval.

V roku 2007 sme naposledy mali vydraftovaných siedmich hráčov, čo je našim maximom. V roku 2022 ich draftom prešlo šesť a tento rok by ich nemuselo byť menej. Vysokou draftovou voľbou by sa mohol stať Alex Čiernik, Dalibor Dvorský aj Maxim Štrbák, ale záujem je aj o našich mladých brankárov, najmä o Adama Gajana. Okrem nich sa "Scouting Combine" zúčastnil aj Samuel Honzek a Martin Mišiak, no neúčasťou na tomto evente sa dvere nezavreli ani ostatným. Týka sa to najmä Juraja Pekarčíka, Daniela Alexandra Jenčka alebo Samuela Urbana. Za najaktuálnejšie dva ročníky tohto spoločného testovania hokejistov sa ho zúčastnilo dokopy toľko Slovákov, koľko za roky 2008 až 2019. Hneď päťkrát sa v tomto období stalo, že tam necestoval nik.

Už teraz sa dá listovať obrovským množstvom aktualizovaných prognóz a odhadov, ako by najbližší draft mohol vyzerať. Portál Eliteprospects očakáva v prvom kole duo Dvorský - Honzek, podobne ako Sportsnet. Magazín The Hockey News k nim pridáva aj Adama Gajana. Experti TSN vidia Dalibora Dvorského v prvej desiatke a Samuela Honzeka v top dvadsiatke. O všetkých spomenutých platí, že od pozície 33, teda v druhom kole, doplnia zoznam nových tvárí v NHL ďalší Slováci. Kým o Dvorskom sa hovorí už dlhšie, Honzek bol ešte v sezóne 2021/22 hráčom Dukly Trenčín. Následne sa presunul do WHL a patrí medzi najväčších skokanov.

Väčšinovou zhodou je, že slovenskou "trojkou" bude obranca Maxim Štrbák, ktorý ostatnú sezónu odohral v USHL. Prechod tohtoročným draftom sa očakáva aj v prípade brankára Adama Gajana. Je síce starší ako väčšina súpútnikov, no vynikajúce vyše 93-percentné juniorské Majstrovstvá sveta a jeho agresívny štýl chytania z neho robí chlapca s veľkou šancou stať sa raz jednotkou niektorého z klubov NHL. Krídelník Alex Černik zo Södertälje by sa mohol zmestiť do druhého kola, v horšom prípade jeho meno zaznie okolo 80. pozície. Záležať bude na tom, aké dôležité budú v tomto ročníku fyzické parametre, nakoľko práve súboje sú považované za jeho slabinu. Tretie alebo štvrté kolo by mohlo priniesť meno centra Martina Mišiaka, hoci experti vidia jeho šance veľmi rôznorodo. Niektorí avizujú pozíciu 50. až 60., iní až 115. miesto.

Prvé draftové kolo by mali suverénne ovládnuť Kanaďania. Tí budú vysoko pravdepodobne na prvých dvoch miestach, možno dokonca na prvých štyroch. Hviezdneho rekordéra mládežníckych súťaží Connora Bedarda v ročníku 2004 a 2005 dopĺňa Adam Fantilli, účastník seniorských MS, a útlejší forwardi Zach Benson a Andrew Cristall. Posledný menovaný si pomohol silným šampionátom osemnásťročných. Európa má čo ponúknuť najmä prostredníctvom Švédov. Útočník Leo Carlsson v žiadnej prognóze nechýba v top päťke, bek Axel Sandin Pellikka stabilne nastupuje za Skellefteu a dal o sebe vedieť na juniorskom aj dorasteneckom šampionáte. Cez beka Davida Reinbachera by zastúpenie v prvom kole malo mať aj Rakúsko, hoci ten od detstva pôsobí vo Švajčiarsku a prvé kolo má byť aktuálne aj pre Čecha Eduarda Šalého. Špecifickým prípadom je stále ruský krídelník Matvej Mičkov, ktorého nezvyčajne viaže dlhodobý kontrakt v Petrohrade a v minulosti párkrát naznačil, že ho Amerika neláka. Experti i tak očakávajú, že by mohol byť vybraný do piateho miesta.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora