Program
Hokej - 13.06.2023 18:46

Barbašev či Bobrovskij majú smolu. Stanley Cup sa do Ruska nedostane

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Kým v Európe sú ruskí hokejisti či odchod legionárov do KHL veľkou témou už viac ako rok, NHL sa dlhodobo k tejto otázke stavala alibisticky. Až do momentu, kedy začalo hroziť, že jej najslávnejšia trofej bude vystavená na ikonických miestach Ruskej federácie a nemusela by tam byť v stopercentnom bezpečí. Stanley Cup 2022/23 bude mať s určitosťou aj ruského víťaza. Bránku Floridy Panthers háji Sergej Bobrovskij a ofenzívu Vegas Golden Knights ťahá Ivan Barbašev. Na oboch stranách by sme našli aj ďalších Rusov, ktorí si v dlhodobej časti niekoľko štartov pripísali, no v play-off súčasťou zostavy nie sú.

Zdroje z prostredia TSN tvrdia, že vedenie ligy zakáže víťazovi odviezť Stanleyho pohár do Ruska, kam by sa za štandardných okolností dostal na 24 hodín. Podobná situácia vznikla už pred rokom, kedy bola rozpútaná vojna na Ukrajine čerstvejšou záležitosťou a Valerij Ničuškin sa tak po triumfe s Coloradom vrátil do rodného Čeľabinska s prázdnymi rukami. Logické je to pre celkovú aktuálnu politickú klímu, no kanadsko-americká strana argumentuje aj bezpečnostnou otázkou. Ruské korene má aj útočník Aleksander Barkov, hoci fínsky rodák a reprezentant, no jeho otec sa narodil v Novosibirsku. Ani ten si, samozrejme, trofej k Uralu neodnesie.

Aktérom finále sa na otázky tohto typu odpovedať nechcelo. 27-ročný útočník Ivan Barbašev pred štyrmi rokmi Stanley Cup v Moskve mal, keď NHL ovládol v drese St. Louis Blues. "Nemyslím si, že toto je témou a vecou, o ktorej by sme sa teraz mali rozprávať," povedal pred tretím zápasom finálovej série floridský brankár Sergej Bobrovskij, ktorý sa výrazne pričinil ku domácemu víťazstvu a zníženiu stavu série. "Sústredíme sa na hokej a nie politiku alebo čokoľvek okolo toho. Víťazstvo Stanley Cupu je obrovskou udalosťou, nikdy som to ešte nezažil a veľmi by som chcel mať možnosť užiť si všetko tú atmosféru," dodal niekdajší gólman Columbusu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora